Opastettu vaellus Vaatimen kierroksella (18 km)
Salamajärven kansallispuisto 4.-5.9.2021

Tule nauttimaan upeasta suoluonnosta, vanhoista metsistä ja vesistöistä Suomen eteläisimpiin erämaamaisemiin viikonloppuvaelluksen merkeissä!

Polun Lumo järjestää syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 2021 opastetun vaelluksen Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakuntien rajalla sijaitsevassa Salamajärven kansallispuistossa. Lauantain ja sunnuntain aikana vaelletaan ryhmän kanssa 18 kilometrin pituinen rengasreitti Vaatimen kierros, jonka varrella tutustumme monipuolisesti Salamajärven kansallispuiston erämaaluontoon, soihin ja pirunpeltoihin. Vaelluksella kuljetaan rinkka selässä ja yövytään yksi yö teltoissa. Vaelluksen lähtö- ja päätepaikkana toimii Koirasalmen luontotupa ja kuljemme Vaatimen kierroksen myötäpäivään. Vaelluksen oppaana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

Yön yli vaellus on täydellinen mahdollisuus tutustua retkeilyyn ja vaellusharrastukseen samanhenkisten ihmisten kanssa ammattitaitoisessa ja turvallisessa ympäristössä erä- ja luonto-oppaan opastamana. Samalla opit harrastuksen saloja ja saat roppakaupalla hyviä vinkkejä oman vaellusharrastuksesi tueksi.

Vaellus sopii erinomaisesti vaellusharrastusta aloitteleville, hyvän peruskunnon omaaville henkilöille ja jo jonkin verran vaelluskokemusta omaaville. Vaatimen kierroksella ei juurikaan ole korkeuseroja, mutta polut ovat kivisiä ja juurakkoisia, joka tekee matkanteosta ajoittain hankalaa. Vaelluksen aikana kuljetaan myös avosoilla pitkospuita pitkin. Vaellamme rauhalliseen tahtiin säännöllisesti taukoja pitäen ja maisemista nauttien. Ensimmäisenä päivänä patikoidaan 8 kilometriä ja toisena päivänä 10 kilometriä. Viikonloppuvaellus alkaa Koirasalmen luontotuvalta (osoite Koirasalmentie 1220, 43800 Kivijärvi) lauantaina 4.9. klo 11 ja päättyy samaan paikkaan sunnuntaina 5.9. klo 15 mennessä, jolloin on mahdollisuus saunoa Koirasalmen rantasaunalla ennen kotimatkaa.

Ryhmämme yöpymispaikkana toimii Pyydyskosken kotalaavun ympäristö, jossa on tilaa teltoille ja riippumatoille. Illan hämärtyessä tunnelmoimme nuotion ääressä ja opas valmistaa illalla kaikille osallistujille makoisan jälkiruoan nuotiolla tai retkikeittimellä. Reitin varrella on yksi kaivo Ahvenlammilla, jossa pidämme lounastauon toisena vaelluspäivänä.  Muutoin pintavesiä voi käyttää, kunhan veden keittää tai suodattaa ennen käyttöä.

Viikonloppuvaelluksen osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa kahden päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet). Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppaalta varustelistan pakkaamista varten. Oppaalta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja. Vaellusryhmälle perustetaan ennen vaellusta oma WhatsApp -ryhmä keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä kohteeseen.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-12 hlö + 1 opas 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

120 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko vaelluksen kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 100 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua. HUOM! 14.8. jälkeen ilmoittautuneilta laskutetaan koko vaelluksen hinta yhdellä laskulla.

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kaksi päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppaalla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista vaellusvarusteista
 • Oppaan nuotiolla tai retkikeittimellä valmistama jälkiruoka lauantai-iltana kaikille osallistujille
 • Saunavuoro Koirasalmen luontotuvalla vaelluksen päätyttyä
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjän vastuuvakuutus

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja/tai jälkeen vaelluksen. Omakustanteista majoitusta ennen ja/tai jälkeen vaelluksen voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com, p. 040 9398147). 
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, makuupussi ja makuualusta (oppaalta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT!

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy ti 31.8.2021.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli viikonloppuvaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704