Valitse sivu

Yöttömän yön vaellus Urho Kekkosen kansallispuistoon 11.-17.6.2023

 

Lähde turvalliselle erämaavaellukselle kahden eräoppaan opastamana kesäkuussa 2023!

Polun Lumo ja Takamaakari Oy järjestävät seitsemän päivän mittaisen opastetun vaelluksen Urho Kekkosen kansallispuistoon 11.-17.6.2023. Vaelluksella kuljetaan rinkkojen kanssa ja yövytään omissa teltoissa pääasiassa kansallispuiston autiotupien läheisyydessä.

Vaelluksemme alkaa Aittajärveltä ja kulkee erämaisissa tunturimaisemissa Jyrkkävaaran, Kiertämäjärven ja Hirvaspäiden kautta Anterinmukkaan. Anterinmukassa sijaitsee Saariselän kaunein autiotupa ja täällä pääsemme myös saunomaan vaelluksen ensimmäisten päivien hiet pois. Anterinmukasta vaellus jatkuu Muorravaarakanruoktun kautta satumaiseen Paratiisikuruun ja sieltä Sarviojalle. Viimeisenä vaelluspäivänä palaamme takaisin Aittajärvelle. Vaelluksen kokonaispituus on noin 70 kilometriä. YouTube-videon tämän vaelluksen maisemista löydät TÄÄLTÄ (Takalandia).

Vaelluksella yövytään omissa majoitteissa. Yhtä yötä lukuun ottamatta telttailemme autiotupien vieressä, joiden yhteydestä löytyy nuotiopaikat ja huussit. Sadesään sattuessa varusteita on mahdollisuus kuivatella tuvissa. Vaelluksen kolmas yö vietetään maastossa Hirvaspäällä, jossa ei ole tupaa, nuotiopaikkaa tai huussia.

Vaellus soveltuu myös aloittelijoille, mutta vaatii hyvää peruskuntoa. Vaelluksen päivämatkat ovat 8–11 km keskimääräisen päivämatkan ollessa n. 10 km. Vaellusreitti kulkee mäntymetsistä puuttomille tunturirinteille ja se sisältää myös useita vesistöjen ylityksiä kahlaamalla. Oppaat huolehtivat vaelluksella aikataulusta, maltillisesta vaellustahdista ja riittävistä tauoista. Vaelluksella patikoidaan päivästä riippuen noin 6–8 tuntia. Vaellus on päihteetön.

Vaellukselle osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa seitsemän päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet). Vettä saa reitin varrella lukuisista puroista ja joista. Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppailta tarkan reittisuunnitelman ja varustelistan pakkaamista varten. Oppailta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja.

Perustamme noin 3 vk ennen vaelluksen aloitusta vaellusryhmälle oman WhatsApp -ryhmän keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä Saariselälle.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Järjestäjällä on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

 

REITTISUUNNITELMA

Kokoonnumme ryhmän kanssa Aittajärven parkkipaikalla (sijaitsee n. 50 km matkan päässä Saariselältä itään) sunnuntaina 11.6. klo 10.00. Vaelluksen reittisuunnitelma:

1. su 11.6. Aittajärvi – Jyrkkävaara, 10 km
2.
ma 12.6. Jyrkkävaara – Kiertämäjärvi, 10 km
3. ti 13.6. Kiertämäjärvi – Hirvaspäät, 8 km
4. ke 14.6. Hirvaspäät – Anterinmukka, 10 km
5. to 15.6. Anterinmukka – Muorravaarakanruoktu, 10 km
6. pe 16.6. Muorravaarakanruoktu – Sarvioja, 10 km
7. la 17.6. Sarvioja – Aittajärvi 11 km. Paluu Aittajärvelle iltapäivällä n. klo 16.

Reittisuunnitelmaan voidaan tehdä muutoksia ennen vaellusta tai vaelluksen aikana olosuhteiden niin vaatiessa.

VAELLUKSEN OPPAAT

Kati Granroth, Polun Lumo

Kati on valmistunut erä- ja luonto-oppaaksi (AT) vuonna 2021 ja hänellä on reilun 14 vuoden retkeily- ja vaelluskokemus koti- ja ulkomaan kohteista. Kati on toiminut niin vaellusoppaana Sloveniassa kuin tehnyt lukuisia yksinvaelluksia mm. Karhunkierroksella, Hetta-Pallas-reitillä, Hirvaan kierroksella ja useissa Suomen kansallispuistoissa. Ryhmän kanssa vaelluskokemusta löytyy mm. Urho Kekkosen kansallispuistosta, Muotkatuntureilta ja Keskisen Suomen kansallispuistoista. Katin vahvuuksia ovat iloinen mieli, vaellusten suunnittelu turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja ehtymätön vinkkipankki retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyen. Kati on toiselta ammatiltaan luontokartoittaja (EAT), joka näkyy vahvana luonnontuntemuksena. Vaelluksilla katse harhautuukin usein luonnon pieniin yksityiskohtiin ja erityisesti kasveihin. 

Kari Takamaa, Takamaakari Oy

Karilla on kokemusta erämaaretkeilystä vuodesta 1970. Tuolloin jo useamman vuoden partiossa retkeillyt Kari suuntasi ensimmäiselle Lapin vaellukselle Saariselän maisemiin. Saariselkä onkin kutsunut eräoppaaksi eläkkeellä kouluttautunutta Karia vuosi toisensa jälkeen takaisin ja Urho Kekkosen Kansallispuisto on koluttu läpikotaisin.

Tämän ohella Kari on vaeltanut useaan otteeseen myös Lemmenjoen, Sevettijärven, Käsivarren ja Kevon erämaa-alueilla. Karin vahvuuksia ovat mm. perusteellinen reittien sekä maistuvien retkiruokien suunnittelu ja toteutus. Tässä seurassa ei pääse eksymään, eikä jää nälkäiseksi.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-8 hlö + 2 opasta 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

495 €/hlö (sis. alv 24 %)

Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan varausmaksu 100 € (sis. alv 24 %), loppumaksu 395 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 3 vk ennen vaelluksen alkua.

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Kahden eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (seitsemän päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppailla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi, GPS hätälähettimellä
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista, neuvoja ja vinkkejä vaellusruokien valintaan
 • Anterinmukkan saunamaksut
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaiden ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjien vastuuvakuutukset
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaelluksen hintaan ei sisälly majoitukset Saariselän alueella eikä matkustaminen Aittajärvelle. Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja jälkeen vaelluksen.
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, kolmen vuodenajan makuupussi ja makuualusta (oppailta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppailta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että vaellus on päihteetön!

MATKUSTUS KOHTEESEEN

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Saariselän kupeessa. Saariselälle pääset julkisilla kulkuneuvoilla hyvin, joko juna+bussi -yhdistelmällä tai lentäen Ivaloon, josta voi siirtyä lentokenttäkuljetuksella Saariselälle. Aittajärvelle on mahdollista tulla omilla autoilla, kimppakyydeillä tai paikallisella taksipalvelulla. Asiakas vastaa itse siirtymisestä tulevista kustannuksista. Lisätietoja saapumisesta Urho Kekkosen kansallispuistoon löydät osoitteesta: https://www.luontoon.fi/urhokekkosenkansallispuisto/saapuminen

Vaelluksen opastus alkaa Aittajärveltä ja päättyy Aittajärvelle. Tapaamme Aittajärvellä sunnuntaina 11.6. kello 10.00, jolloin teemme lyhyen esittelykierroksen, käymme läpi päivän reittisuunnitelman sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Maastoon lähdemme heti tämän jälkeen.

 

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

https://forms.gle/1queL7PBCPdME9Du7

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta oppaat saavat tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 20.5.2023.

 

PERUUTUSEHDOT

Mikäli vaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA OPPAILTA:

[email protected], puh. 050 521 1704
[email protected], puh. 050 400 8980