Yöttömän yön vaellus Urho Kekkosen kansallispuistoon 27.6.-2.7.2022

 

Lähde turvalliselle erämaavaellukselle ja yöttömän yön tunnelmiin
kahden eräoppaan opastamana kesä-heinäkuun vaihteessa 2022!

 

Polun Lumo ja Takamaakari Oy järjestävät kuuden päivän mittaisen opastetun yöttömän yön vaelluksen Urho Kekkosen kansallispuistoon 27.6.-2.7.2022. Vaelluksella kuljetaan rinkkojen kanssa ja yövytään omissa majoitteissa pääasiassa kansallispuiston autiotupien läheisyydessä.

HUOM! Vaellus toteutuu varmuudella!

Vaelluksemme alkaa Kiilopäältä ja kulkee erämaassa pääosin polkuverkostoa hyödyntäen Suomunruoktun ja Tuiskukurun kautta upealle Luirojärvelle. Luirojärvellä pääsemme myös saunomaan vaelluksen ensimmäisten päivien pölyt pois. Vaelluksen neljännen päivän voi viettää Luirojärvellä lepopäivää viettäen tai vaihtoehtoisesti lähteä oppaiden johdolla päiväretkelle huiputtamaan koko Urho Kekkosen kansallispuiston korkein huippu Sokosti, joka kohoaa 718 m merenpinnan yläpuolelle. Luirojärveltä vaellus jatkuu neljännen päivän illaksi Ampuojalle ja seuraavana päivänä Kotakönkäältä länteen, jossa vietämme yön Hikiojan varrella tasaisella kankaalla maastossa. Viimeisenä vaelluspäivänä palaamme takaisin Kiilopäälle.

Vaelluksen ensimmäiset kolme yötä yövytään omissa majoitteissa autiotupien vieressä, joiden yhteydestä löytyy nuotiopaikat ja huussit. Sadesään sattuessa varusteita on mahdollisuus kuivatella tuvissa. Halukkaat voivat myös varata autiotupien yhteydessä olevista varaustuvista etukäteen petipaikan. Vaelluksen kaksi viimeistä yötä vietetään maastossa Ampuojalla ja Hikiojan varressa, joissa ei ole tupaa, nuotiopaikkaa tai huussia.

Vaellus soveltuu myös aloittelijoille, mutta vaatii hyvää peruskuntoa. Vaelluksen pituus on noin 83 kilometriä (Sokostin huiputuksen väliin jättäville noin 71 km). Vaelluksen päivämatkat ovat 8–16 km. Vaellusreitti kulkee mäntymetsistä puuttomille tunturirinteille ja teemme muutamia vesistöjen ylityksiä kahlaamalla. Oppaat huolehtivat vaelluksella aikataulusta, maltillisesta vaellustahdista ja riittävistä tauoista. Vaelluksella patikoidaan päivästä riippuen noin 4–8 tuntia. Vaellus on päihteetön.

Vaellukselle osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa kuuden päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet). Vettä saa reitin varrella lukuisista puroista ja joista. Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppailta tarkan reittisuunnitelman ja varustelistan pakkaamista varten. Oppailta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja.

Perustamme noin kuukausi ennen vaelluksen aloitusta vaellusryhmälle oman WhatsApp -ryhmän keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä Saariselälle.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Järjestäjällä on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

 

REITTISUUNNITELMA

Kokoonnumme ryhmän kanssa Kiilopäällä Suomen Latu Kiilopään edustalla (osoite Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä) sunnuntaina 12.9. klo 9.30. Syysvaelluksen reittisuunnitelma:

1. ma 27.6. Kiilopää – Suomunruoktu, 14 km
2. ti 28.6. Suomunruoktu – Tuiskukuru, 14 km
3. ke 29.6. Tuiskukuru – Luirojärvi, 8 km
4. to 30.6. Sokostin (718 m) huiputus päiväretkenä oppaiden johdolla, 12 km tai vaihtoehtoisesti lepopäivä Luirojärvellä. Illaksi vaellamme vielä Luirojärvi – Ampuoja -etapin, 4 km
5. pe 1.7. Ampuoja – Hikiojan varsi Kotakönkäältä länteen, 16 km
6. la 2.7. Hikioja – Kiilopää 15 km. Paluu Kiilopäälle iltapäivällä.

Reittisuunnitelmaan voidaan tehdä muutoksia ennen vaellusta tai vaelluksen aikana olosuhteiden niin vaatiessa.

VAELLUKSEN OPPAAT

Kati Granroth, Polun Lumo

Kati on valmistunut erä- ja luonto-oppaaksi (AT) vuonna 2021 ja hänellä on reilun 14 vuoden retkeily- ja vaelluskokemus koti- ja ulkomaan kohteista. Kati on toiminut niin vaellusoppaana Sloveniassa kuin tehnyt lukuisia yksinvaelluksia mm. Karhunkierroksella, Hetta-Pallas-reitillä, Hirvaan kierroksella ja useissa Suomen kansallispuistoissa. Ryhmän kanssa vaelluskokemusta löytyy mm. Muotkatuntureilta ja Urho Kekkosen kansallispuistosta.

Katin vahvuuksia ovat iloinen mieli, vaellusten suunnittelu turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja ehtymätön vinkkipankki retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyen. Kati on kouluttautunut myös Luontokartoittajaksi (EAT), joka näkyy vahvana luonnontuntemuksena. Vaelluksilla katse harhautuukin usein luonnon pieniin yksityiskohtiin ja erityisesti kasveihin. Kati kirjoittaa myös omaa Polun Lumo -retkeilyblogia.

Kari Takamaa, Takamaakari Oy

Karilla on kokemusta erämaaretkeilystä vuodesta 1970. Tuolloin jo useamman vuoden partiossa retkeillyt Kari suuntasi ensimmäiselle Lapin vaellukselle Saariselän maisemiin. Saariselkä onkin kutsunut eräoppaaksi eläkkeellä kouluttautunutta Karia vuosi toisensa jälkeen takaisin ja Urho Kekkosen Kansallispuisto on koluttu läpikotaisin.

Tämän ohella Kari on vaeltanut useaan otteeseen myös Lemmenjoen, Sevettijärven, Käsivarren ja Kevon erämaa-alueilla. Karin vahvuuksia ovat mm. perusteellinen reittien sekä maistuvien retkiruokien suunnittelu ja toteutus. Tässä seurassa ei pääse eksymään, eikä jää nälkäiseksi.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-10 hlö + 2 opasta 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

495 €/hlö (sis. alv 24 %)

Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan varausmaksu 100 € (sis. alv 24 %), loppumaksu 395 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 1 kk ennen vaelluksen alkua.

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Kahden eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kuusi päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppailla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi ja GPS
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista, neuvoja ja vinkkejä vaellusruokien valintaan
 • Luirojärven saunamaksut
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaiden ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjien vastuuvakuutukset
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

 VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaelluksen hintaan ei sisälly majoitukset Saariselällä/Kiilopäällä eikä matkustaminen sinne. Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan kohteeseen ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja jälkeen vaelluksen.
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, kolmen vuodenajan makuupussi ja makuualusta (oppailta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppailta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.

   

MATKUSTUS KIILOPÄÄLLE

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Saariselän kupeessa. Saariselälle pääset julkisilla kulkuneuvoilla hyvin, joko juna+bussi -yhdistelmällä tai lentäen Ivaloon, josta voi siirtyä lentokenttäkuljetuksella Saariselälle. Lisätietoja saapumisesta Urho Kekkosen kansallispuistoon löydät osoitteesta: https://www.luontoon.fi/urhokekkosenkansallispuisto/saapuminen

Tapaamme Kiilopäällä Suomen Latu Kiilopään edustalla (osoite Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä) maanantaina 27.6. kello 9.30, jolloin teemme lyhyen esittelykierroksen, käymme läpi päivän reittisuunnitelman sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Maastoon lähdemme heti tämän jälkeen.

 

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

ILMOITTAUTUMISAIKA ON PÄÄTTYNYT!

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta oppaat saavat tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 5.6.2022.

HUOM! Vaellus toteutuu varmuudella!

 

PERUUTUSEHDOT

Mikäli vaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA OPPAILTA:

[email protected], puh. 050 521 1704
[email protected], puh. 050 400 8980