Valitse sivu

Opastettu kevätvaellus Tulijärven polulla (17 km)
Pyhä-Häkin kansallispuisto 13.-14.5.2023

Koe ikihonkien humina ja soiden syleily Pyhä-Häkin kansallispuistossa opastetulla viikonloppuvaelluksella ja vietä yö Tulijärven rannalla!

Polun Lumo järjestää toukokuisena viikonloppuna 2023 opastetun vaelluksen Pyhä-Häkin kansallispuistossa Keski-Suomessa. Lauantain ja sunnuntain aikana vaelletaan ryhmän kanssa 17 kilometrin pituinen rengasreitti Tulijärven polku, jonka varrella koemme eteläisen Suomen vanhimman aarniometsän ja kilpikaarnaiset hongat, upeat suot ja Poika-Ahon torpan perinnemaisemat. Vaelluksella kuljetaan rinkka selässä ja yövytään yksi yö teltoissa. Vaelluksen lähtö- ja päätepaikkana toimii Pyhä-Häkin kansallispuiston pysäköintialue Saarijärvellä (osoite Viitasaarentie 2119, 43170 Saarijärvi) ja kuljemme Tulijärven polun myötäpäivään. Vaelluksen oppaana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

Yön yli vaellus on täydellinen mahdollisuus tutustua retkeilyyn ja vaellusharrastukseen samanhenkisten ihmisten kanssa ammattitaitoisessa ja turvallisessa ympäristössä erä- ja luonto-oppaan opastamana. Samalla opit harrastuksen saloja ja saat roppakaupalla hyviä vinkkejä oman vaellusharrastuksesi tueksi.

Vaellus sopii erinomaisesti vaellusharrastusta aloitteleville, hyvän peruskunnon omaaville henkilöille ja jo jonkin verran vaelluskokemusta omaaville. Tulijärven polku on pääosin helppokulkuinen ja korkeuseroiltaan melko tasainen. Vaellamme rauhalliseen tahtiin säännöllisesti taukoja pitäen ja maisemista nauttien. Vaelluksen kokonaispituus on 17 kilometriä, joista ensimmäisenä päivänä patikoidaan n. 10 km ja toisena päivänä n. 7 km.

 

VAELLUKSEN KULKU JA MUITA TIETOJA

Viikonloppuvaellus alkaa Pyhä-Häkin pysäköintialueelta lauantaina 13.5. klo 10. Kuljemme ensimmäisenä vaelluspäivänä kansallispuiston aarniometsän halki ikihonkia ihastellen. Käymme tervehtimässä myös kansallispuiston vanhinta, jo keloutunutta Vanhaa isoa puuta. Jatkamme valoisan männikön ja Kotanevan kautta Poika-ahon perinnemaisemiin, jossa pidämme lounastauon. Täällä pääsemme täyttämään myös vesipullomme. Lounaan jälkeen patikoimme kansallispuiston länsipuolella olevien metsien kautta Tulijärven laavulle, jonka ympäristöön pystytämme majoitteemme. Lauantain patikointimatkaksi tulee yhteensä noin 10 km. Illan hämärtyessä tunnelmoimme nuotion ääressä ja opas valmistaa kaikille osallistujille makoisan jälkiruoan retkikeittimellä. Yö vietetään omissa majoitteissa tai lainateltoissa luonnon ääniin nukahtaen.

Sunnuntaina lähdemme liikkeelle aamutoimien jälkeen. Patikoimme kansallispuiston pohjoispuolella olevien kangasmetsien halki ja pidämme lounaan kauniilla Kotajärvellä, josta löytyy keittokatos ja nuotiopaikka. Lounaan jälkeen patikoimme vielä lyhyen matkan vanhojen metsien ja Riihinevan kautta takaisin Pyhä-Häkin pysäköintialueelle, jonne vaelluksemme päättyy sunnuntaina 14.5. klo 14 mennessä.

Viikonloppuvaelluksen osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa kahden päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet).

Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppaalta tarkan varustelistan pakkaamista varten. Oppaalta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja. Vaellusryhmälle perustetaan ennen vaellusta oma WhatsApp -ryhmä keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä kohteeseen.

Vaelluksen aloituspisteessä sekä Poika-ahon tuvalla on kaivo. Pintavesiä voi käyttää, kunhan veden keittää tai suodattaa ennen käyttöä.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

4-10 hlö + 1 opas 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään neljä osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

120 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko vaelluksen kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 100 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua.  

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kaksi päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppaalla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi, GPS
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista
 • Oppaan retkikeittimellä valmistama jälkiruoka lauantai-iltana kaikille osallistujille
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista ennen ja/tai jälkeen vaelluksen.
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, makuupussi ja makuualusta. Saat tarkan vaellusvarustelistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen. Oppaalta on mahdollista vuokrata mm. telttoja, makuualustoja ja retkikeittimiä, kysy lisää!
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että vaelluksemme on päihteetön!

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta.

https://forms.gle/2Yt2AHbTo9zb93kCA

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 29.4.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli viikonloppuvaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704