Valitse sivu

Retkeilytaitojen maastokurssi, helatorstai 18.5.2023

Tittilampi, Liesjärven kansallispuisto

Lähde mukaan hauskaan maastopäivään oppimaan retkeilyn perustaitoja!

Polun Lumo järjestää Kanta-Hämeessä Liesjärven kansallispuistossa Tittilammilla helatorstaina 18.5.2023 klo 10–17 maastokurssin, jonka aikana syvennytään monipuolisesti retkeilyssä tarvittaviin erätaitoihin. Tämä kurssi sopii kaikille retkeilystä kiinnostuneille ihmisille, jotka haluavat oppia retkeilyyn ja vaeltamiseen tarvittavia taitoja kuten tulentekoa, kompassin käyttöä ja kartanlukua, tutustua erilaisiin majoitteisiin, retkikeittimiin ja retkiruokailuun sekä saada rohkeutta maasto-olosuhteissa yöpymiseen. Päiväkurssin ohjaajana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth. Kurssin alaikäraja on 15 vuotta eikä kurssille osallistuminen vaadi aikaisempaa retkeilykokemusta. Kurssi on päihteetön. Mukaan voit tulla yksin tai yhdessä kaverisi kanssa!

 

KURSSIN SISÄLTÖ JA AIKATAULU

Kurssi järjestetään Tittilammin varauskeittokatoksen alueella, joka sijaitsee Liesjärven kansallispuiston koilliskulmalla. Keittokatoksen alue on varattu ryhmällemme koko kurssipäivän ajaksi. Retkeilytaitojen peruskurssi alkaa to 18.5.2023 klo 10. Kokoonnumme silloin läheisellä P-paikalla (osoite Katavalammintie, 31350 Tammela), josta kävelemme Tittilammin keittokatokselle n. 900 m matkan.  

Kurssipäivän aikana tutustumme erilaisiin majoitteisiin ja harjoittelemme niiden pystyttämistä, tutustumme retkiruokailuun ja erilaisiin retkikeittimiin, opettelemme suunnistamisen perusteita, kartan lukua ja kompassin käyttöä sekä tutustumme tulenteon periaatteisiin, nuotion rakentamiseen ja opettelemme vuolemaan kiehisiä, joiden avulla sytytämme nuotion. Lisäksi tutustumme jokamiehenoikeuksiin ja vastuullisuuteen retkeilyssä. Saat myös vinkkejä itsesi lämpimänä pitämiseen maasto-olosuhteissa. Kurssi päättyy noin klo 17.

Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

KURSSIPAIKKA

Kurssi järjestetään Tammelassa Liesjärven kansallispuistossa Tittilammin esteettömällä keittokatoksella (41 m2) ja sen vieressä olevalla telttailualueella. Keittokatoksessa on kotakeittiö, kaksi pöytäpenkkiä ja paljon istumatilaa. Keittokatoksessa ei ole sähköä eikä alueella ole kaivoa. Esteetön kuivakäymälä sijaitsee keittokatoksen lähellä. Lisätietoja Tittilammin keittokatoksesta löydät täältä.

Ajo-ohje: Valtatie 2:lta (Helsinki – Pori) käännytään Kanteluksentielle (risteyksessä opaste Liesjärvi 8). Forssasta päin tultaessa väli Forssa – Kanteluksentien risteys on n. 21 km. Kanteluksentietä ajetaan n. 5,5 km. Kanteluksentieltä vasemmalle erkanee tie (Katavalammintie). Tietä pitkin ajetaan noin 300 metriä, kunnes saavutaan pysäköintialueelle, johon jätetään autot. Katavalammintietä keittokatokselle päin jatketaan jalan. Tien alussa on puomi. Puomilta on keittokatokselle matkaa noin 900 metriä.

Julkisilla: Valtatie 2:lla noin 8 km päässä kurssipaikasta on bussipysäkki (Kyynärä, Tammela), johon liikennöi mm. pikavuoroja (https://www.expressbus.fi/fi/etusivu/) Porista ja Helsingistä. Kimppakyydeistä voidaan sopia osallistujien kesken WhatsApp-ryhmän kautta.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

6-15 hlö + 1 ohjaaja

Kurssi toteutetaan, mikäli kurssille ilmoittautuu vähintään kuusi osallistujaa. Kurssille osallistujien alaikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla. 

 

HINTA

75 €/hlö (sis. alv 24 %)

Kurssimaksu laskutetaan 1 vk ennen kurssin alkua.

 

KURSSIN HINTAAN SISÄLTYY

 • Erä- ja luonto-oppaan koulutus kurssipäivän aikana
 • Oppaan laatima turvallisuussuunnitelma ja ensiapuvarustus
 • Kattava päivän aiheita käsittelevä sähköinen kurssimateriaali, joka toimitetaan osallistujille kurssin jälkeen
 • Nokipannukahvit ja teet päivän aikana
 • Järjestäjän retkikeittimet polttoaineineen käytettävissä koko päivän ajan
 • Tittilammin varauskeittokatoksen ja telttailualueen käyttö
 • Kurssiryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella oppaan ja muiden osallistujien kanssa kurssia sekä sopia esim. kimppakyydeistä kohteeseen.
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

KURSSILLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Kurssin hinta ei sisällä kuljetuksia kurssipaikalle ja takaisin.
 • Tarvitset mukaasi omat eväät ja ruokailuvälineet.
 • Kurssi toteutetaan ulkona – otathan mukaan säänmukaista ulkoiluvaatetta, ulkoilujalkineet ja sadevarusteet. Saat pakkauslistan kurssille ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla kurssin aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että kurssi on päihteetön!

ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

https://forms.gle/moGpXYiCpThcqVES9

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot kurssin järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 4.5.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli kurssille ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan kurssille, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen kurssin alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % kurssin hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään kurssin koko hinta.
 • Kurssin keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos kurssin ohjaaja joutuu keskeyttämään kurssin yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos kurssi joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi kurssille, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos kurssia ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Kurssin peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

  KYSY LISÄTIETOJA

  [email protected]

  puh. 050 521 1704