Valitse sivu

Retkeily- ja erätaitoviikonloppu 12.-13.8.2023
Selkäsaari, Ähtäri

Lähde oppimaan uutta ja vietä uniikki viikonloppu saaressa retkeilyyn ja erätaitoihin tutustuen!

Polun Lumo ja Takamaakari Oy järjestävät Ähtärin Perännejärvellä, Selkäsaaressa 12.-13.8.2023 viikonloppukurssin, jonka aikana syvennytään monipuolisesti retkeilyyn ja erätaitoihin. Tämä kurssi sopii kaikille retkeilystä kiinnostuneille ihmisille, jotka haluavat oppia retkeilyyn ja vaeltamiseen tarvittavia taitoja kuten tulentekoa, kompassin käyttöä ja kartanlukua, tutustua erilaisiin majoitteisiin, retkikeittimiin ja retkiruokailuun sekä saada rohkeutta maasto-olosuhteissa yöpymiseen. Viikonlopun aikana saat runsaasti vinkkejä retkeily- ja vaellusharrastuksen tueksi. Viikonloppukurssin ohjaajina toimivat erä- ja luonto-oppaat (AT) Kari Takamaa, Takamaakari Oy ja Kati Granroth, Polun Lumo. Kurssin alaikäraja on 15 vuotta eikä kurssille osallistuminen vaadi aikaisempaa retkeilykokemusta. Kurssi on päihteetön. Mukaan voit tulla yksin tai yhdessä kaverisi kanssa!

KURSSIN SISÄLTÖ JA AIKATAULU

Retkeily- ja erätaitoviikonloppu alkaa la 12.8.2023 klo 10, jolloin kokoonnumme Ähtärissä Halkoniemen laavulla (osoite Jussilantie 73, 63770 Ähtäri). Laavun läheisyydessä olevalle p-paikalle voi jättää autot viikonlopun ajaksi. Osallistujat kuljetetaan saareen mantereelta laavun edustalta ponttooniveneellä n. 520 metrin matka. HUOM! Tarvitset mukaan omat pelastusliivit!

Lauantaipäivän aikana tutustumme erilaisiin majoitteisiin ja harjoittelemme niiden pystyttämistä, tutustumme retkiruokailuun ja teemme lounaan retkikeittimillä (raaka-aineet sisältyvät kurssin hintaan), opettelemme suunnistamisen perusteita, kartan lukua ja kompassin käyttöä sekä tutustumme tulenteon periaatteisiin ja opettelemme vuolemaan kiehisiä, joiden avulla sytytämme nuotion. Lisäksi tutustumme jokamiehenoikeuksiin ja vastuullisuuteen retkeilyssä.

Lauantai-iltana saunomme Selkätuvan saunassa – hyvä uimapaikka löytyy tuvan edustalta. Saunomisen jälkeen oppaat paistavat kaikille osallistujille lettuja ja keittävät nokipannukahvit/-teet nuotiolla (ruohikko- ja metsäpalovaroitusten voimassa ollessa retkikeittimillä). Elokuun illan vaihtuessa yöksi siirrymme yöpuulle tupaan tai majoittumaan telttoihin.

Sunnuntaiaamuna omatoimisen aamupalan jälkeen puramme majoitteet, tutustumme yleisesti retkeily- ja vaellusvarusteisiin sekä opettelemme muutamia solmuja, joista on hyötyä maasto-olosuhteissa. Omatoimisen lounaan jälkeen on aika pakata varusteet ja sanoa hyvästit saarelle. Kurssi päättyy su 13.8.2023 noin klo 13 venematkalla takaisin Halkoniemen laavulle.

Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

KURSSIPAIKKA JA YÖPYMINEN

Kurssi järjestetään Ähtärissä, Etelä-Pohjanmaan kaakkoiskulmassa Perännejärvellä sijaitsevassa Selkäsaaressa, joka on kooltaan noin 7 hehtaaria. Saareen on vuonna 2021 valmistunut Selkätupa ja lisäksi saaressa on muita partiolaisten leiritoimintaan liittyviä rakennuksia, kuivakäymälä sekä nuotiopaikkoja. Vesiposti sijaitsee n. 150 m päässä tuvasta ja sieltä saa juomaveden. Selkätuvassa on kaasulla toimiva jääkaappi ja hella, puukamina ja led-valaistus. Tuvan sauna ja vesipata lämpiää puilla. Matkapuhelinta voi ladata tuvalla 230V pistorasiassa ja sähkö tuotetaan aurinkopaneelilla.

Selkätuvassa on makuulaverit, jossa on makuutilat 10 henkilölle (yöpymispaikat tuvassa varataan kurssille ilmoittautumisen yhteydessä) ja saaressa on paikkoja teltassa/riippumatossa yöpyville. Kurssille osallistuva voi valita haluaako nukkua tuvassa (paikkoja rajoitetusti) vai ulkona omassa majoitteessa tai lainateltassa. Tuvan sängyissä on patjat, mutta ei peittoja, joten oma makuupussi tarvitaan myös sisällä yöpyvillä. Lisätietoja Selkäsaaresta ja Selkätuvasta löydät täältä.

KURSSIN OHJAAJAT

Kari Takamaa, Takamaakari Oy

Karilla on kokemusta erämaaretkeilystä vuodesta 1970. Tuolloin jo useamman vuoden partiossa retkeillyt Kari suuntasi ensimmäiselle Lapin vaellukselle Saariselän maisemiin. Lappi onkin kutsunut eräoppaaksi eläkkeellä kouluttautunutta Karia vuosi toisensa jälkeen takaisin. Pitkän partiouran aikana opitut retkeilytaidot ovat Karin vahvuus. Monet kymmenet yöretket tulilla laavussa ja loueessa yöpyen ovat opettaneet selviytymään vaativissakin olosuhteissa.  Maistuvien retkiruokien suunnittelu ja toteutus ovat Karille nykyään sydäntä lähellä oleva asia, kuten myös erilaisten ruoka-aineitten kuivatus. Tässä seurassa ei pääse eksymään, eikä jää nälkäiseksi.


Kati Granroth, Polun Lumo

Kati on valmistunut erä- ja luonto-oppaaksi (AT) vuonna 2021 ja hänellä on reilun 14 vuoden retkeily- ja vaelluskokemus koti- ja ulkomaan kohteista. Kati on toiminut niin vaellusoppaana Sloveniassa kuin tehnyt yksinvaelluksia Karhunkierroksella, Hetta-Pallas-reitillä, Hirvaan kierroksella ja useissa Suomen kansallispuistoissa. Ryhmän kanssa vaelluskokemusta löytyy niin Lapin erämaista kuin Keskisen Suomen poluilta. Katin vahvuuksia ovat iloinen mieli, vaellusten suunnittelu turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja ehtymätön vinkkipankki retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyen. Erilaisia retkeilykursseja Kati on järjestänyt oman yrityksensä kautta sekä kansalaisopistoissa. Kati on kouluttautunut myös Luontokartoittajaksi (EAT), joka näkyy vahvana luonnontuntemuksena. 

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

6-20 hlö + 2 ohjaajaa 

Kurssi toteutetaan, mikäli kurssille ilmoittautuu vähintään kuusi osallistujaa. Kurssille osallistujien alaikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

165 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko kurssin kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 145 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen kurssin alkua.

KURSSIN HINTAAN SISÄLTYY

 • Oppaiden palvelut ennen kurssia (etänä) ja kurssin aikana (kaksi päivää)
 • Pakkauslista mukaan tarvittavista varusteista
 • Oppaiden valmiiksi suunnittelema viikonloppuohjelma varusteineen, turvallisuussuunnitelma ja ensiapuvarustus
 • Venekyyti mantereelta saareen ja sieltä takaisin (omat pelastusliivit tarvitaan!)
 • Yöpyminen joko Selkätuvassa (paikat 10 hlölle), ulkona lainamajoitteessa (tarvittaessa saat lainaan myös makuualustan, lainaustarpeet kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä). Yöpyä voi myös omassa majoitteessa ulkona.
 • Yksi lämmin ruoka, joka valmistetaan itse retkikeittimillä lauantaipäivänä oppaiden ohjauksessa (ruokavaliot ja ruoka-aineallergiat huomioidaan)
 • Saunominen Selkätuvan saunassa lauantai-iltana
 • Oppaiden paistamat letut ja nokipannukahvit/-teet lauantai-iltana kaikille osallistujille
 • Osallistujien oma WhatsApp-ryhmä, jossa voi ennen kurssia tiedustella ja keskustella kurssiin liittyvistä asioista oppaiden ja muiden osallistujien kanssa ja esim. sopia kimppakyydeistä kohteeseen
 • Järjestäjien vastuuvakuutus

KURSSILLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Kurssin hinta ei sisällä kuljetuksia Ähtäriin ja takaisin
 • Kurssin hinta sisältää yhden lämpimän ruoan sekä letut ja nokipannukahvit lauantaina. Muut ruoat eivät sisälly kurssin hintaan, joten otathan mukaan omat eväät. Selkätuvalla on jääkaappi, pihapiirissä on nuotiopaikkoja (käytettävissä mikäli ruohikko- ja metsäpalovaroitus ei ole voimassa) ja retkikeittimet polttoaineineen ovat osallistujien käytössä koko viikonlopun.
 • Yöpymiseen ja saunomiseen vaadittavat varusteet, oma makuupussi ja ruokailuvälineet. Saat pakkauslistan ilmoittautumisen jälkeen.
 • Kurssi toteutetaan ulkona – otathan mukaan säänmukaista ulkoiluvaatetta, ulkoilujalkineet ja sadevarusteet.
 • Osallistujilla tulee olla kurssin aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että viikonloppukurssi on päihteetön!

ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

https://forms.gle/Y76oP6wQo7oqiBz58

Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta oppaat saavat tarvittavat tiedot kurssin järjestämistä varten.
Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 29.7.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli kurssille ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan kurssille, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla (kati[email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen kurssin alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % kurssin hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään kurssin koko hinta.
 • Kurssin keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos kurssin ohjaaja joutuu keskeyttämään kurssin yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos kurssi joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi kurssille, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos kurssia ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Kurssin peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA

[email protected], puh. 050 521 1704

[email protected], puh. 050 400 8980