Naisten retkeilystartti 19.-20.6.2021
Sysilampi, Salamajärven kansallispuisto

 

Haluaisitko oppia retkeilyn ja vaeltamisen perustaitoja hauskasti naisporukassa?
Haluaisitko tutustua erilaisiin retkeilyvarusteisiin?
Haluisitko tutustua samanhenkisiin ihmisiin, saunoa vuokratuvan rantasaunassa ja tehdä lyhyen päiväretken kauniissa luonnossa?

Kaikkea tätä on luvassa, kun Polun Lumo järjestää Naisten retkeilystartin Salamajärven kansallispuistossa Sysilammen vuokratuvan ympäristössä kesäviikonloppuna 19.-20.6.2021. Tämä retkeilykurssi sopii kaiken ikäisille retkeilystä kiinnostuneille naisille, jotka haluavat oppia retkeilyyn ja vaellukseen tarvittavia taitoja, tutustua erilaisiin retkeilyvarusteisiin ja saada rohkeutta maasto-olosuhteissa yöpymiseen. Kurssin ikäraja on 18 vuotta eikä kurssille osallistuminen vaadi aikaisempaa retkeilykokemusta. Mukaan voit tulla yksin tai yhdessä kaverisi kanssa! Naisten retkeilystartti alkaa la 19.6. klo 10 ja päättyy su 20.6. noin klo 14. Kurssin ohjaajana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

KURSSIN SISÄLTÖ

Harjoittelemme kurssin aikana käytännössä erilaisia retkeilytaitoja: erilaisten majoitteiden pystyttämistä, rinkan pakkaamista ja säätämistä, kartan lukua ja kompassin käyttöä, nuotion sytyttämistä ja erilaisten retkikeittimien käyttöä. Tutustumme retkeily- ja vaellusvarusteisiin sekä niiden valintaan, retkien suunnitteluun ja muihin harrastuksessa huomioitaviin asioihin. Samalla saat runsaasti vinkkejä retkeily- ja vaellusharrastuksen aloittamiseen.

Kurssin aikana opit suunnittelemaan omia retkiä ja vaelluksia, osaat valita itsellesi sopivat varusteet ja olosuhteisiin soveltuvat vaatteet sekä retkiruokasuunnittelua. Saat tietämystä erilaisista retkeilykohteista ja -reiteistä Suomessa ja saat tietoa, miten toimia luonnossa vastuullisesti jokamiehenoikeuksia ja retkietikettiä noudattaen. Keskitymme asioihin, joiden avulla retkeily on hauskaa, turvallista sekä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa.

Kurssin tavoitteena on yhdessä tekemällä ja kokeilemalla opastaa aloittelevaa retkeilijää oikeaan suuntaan sekä antaa inspiraatiota itsenäiseen retkeilyyn, maastossa yöpymiseen ja retkeilyharrastuksen aloittamiseen turvallisesti. Ehkäpä löydät kurssilta myös tulevan retkikaverin?

KURSSIPAIKKA JA YÖPYMINEN:

Kurssi järjestetään Salamajärven kansallispuistossa Sysilammen ympäristössä, joka sijaitsee Perhon kunnassa Keski-Pohjanmaalla. Ryhmällemme on varattu viikonlopun kurssi- ja yöpymispaikaksi Sysilampi 2 -vuokratupa. Lisätietoja vuokratuvasta löydät täältä. Tapaamme Sysilammen parkkipaikalla (Sysilammentie 693, 69970 Perho) lauantaina 19.6.2021 klo 10. Kävelymatkaa parkkipaikalta vuokratuvalle on reilu 500 metriä.

Vuokratuvassa on nukkumapaikat kuudelle henkilölle (paikat varataan vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä) ja pihamaalla on paikkoja teltassa yöpyville. Kurssille osallistuva voi valita haluaako nukkua tuvassa vai ulkona omassa teltassa tai lainateltassa.

Vuokratuvassa on varustuksena kamiina, ruoanlaittoon nestekaasuliesi, kattilat, paistinpannu sekä aterimet kuudelle henkilölle. Sängyissä on patjat, peitot ja tyynyt. Sysilammen rannassa on kahden vuokratuvan yhteiskäytössä oleva puulämmitteinen sauna, laituri ja nuotiopaikka. Pihassa on polttopuuvaja, kuivakäymälä, tulentekopaikka sekä kaivo, josta saa puhdasta vettä.

KURSSIN OHJELMA JA AIKATAULU:

Päivä 1 / La 19.6.2021

10.00–10.30 Kokoontuminen Sysilammen parkkipaikalla (Sysilammentie 693, Perho) ja kävely vuokratuvalle
10.30–11.00 Tutustuminen Sysilammen vuokratupaan ja pihapiiriin, kurssin ohjelman läpikäyminen
11.00–11.30 Retkeily harrastuksena, retkietiketti ja jokamiehenoikeudet
11.30–12.30 Retkikeittimet ja niiden käyttö, retkiruokavinkkejä, retkien juomahuolto
12.30–13.30 Omatoiminen lounas (retkikeittimet käytettävissä)
13.30–14.30 Retki- ja vaellusvarusteet, varustelistat
14.30–15.00 Retkeilijän pukeutuminen ja henkilökohtainen hygienia maasto-olosuhteissa
15.00–15.30 Retkeilijän turvallisuus ja ensiapuvarusteet
15.30–16.00 Rinkan pakkaaminen, säätäminen ja kantaminen
16.00–16.30 Tauko
16.30–17.30 Leiripaikan valinta, teltat ja niiden pystyttäminen
17.30–18.30 Makuupussit ja makuualustat, vinkkejä lämpimänä pysymiseen yöllä
18.30–19.30 Omatoiminen päivällinen (retkikeittimet käytettävissä) ja vapaata aikaa
19.30–22.00 Saunomista Sysilammen rantasaunassa ja uintimahdollisuus (saunomisaika sovitaan naapurituvassa asuvien kanssa paikan päällä).
Illalla tutustutaan lisäksi tulenteon periaatteisiin ja erilaisiin sytykkeisiin, kiehisten teon harjoittelua. Lisäksi harjoitellaan nuotion tekoa tulipaikalla, mikäli ruohikko- tai metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Omatoiminen iltapala. Opas valmistaa kaikille osallistujille makoisan jälkiruoan nuotiolla tai retkikeittimellä.

Päivä 2 / Su 20.6.2021

07.30–09.00 Aamutoimet, omatoiminen aamupala (retkikeittimet käytettävissä)
09.00–09.45 Omien retkien ja vaellusten suunnitteleminen, vinkit tiedonhakuun, erilaisia retkeilykohteita
09.45–10.45 Telttojen purkaminen, retkeilyvarusteiden huoltaminen ja säilyttäminen
10.45–11.30 Tupien ja saunan siivoaminen, pakkaaminen
11.30–14.00 Päiväretki lähimaastossa, jonka aikana harjoittelemme kartan lukua ja kompassin käyttöä sekä testaamme erilaisia karttasovelluksia älypuhelimilla. Retken aikana syödään omatoiminen lounas retkikeittimiä hyödyntämällä.
14.00–14.15 Siirtyminen vuokratuvalta Sysilammen parkkipaikalle ja kurssin päätös

Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

Lähde oppimaan uutta ja aloittamaan retkeilyharrastus!

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-12 hlö + 1 ohjaaja 

Kurssi toteutetaan, mikäli kurssille ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa.

 

HINTA

135 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko kurssin kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 115 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen kurssin alkua. HUOM! 20.5. jälkeen ilmoittautuvilta laskutetaan kurssin koko hinta 135 € (sis. alv 24 %) yhdellä laskulla.

KURSSIN HINTAAN SISÄLTYY

 • Oppaan palvelut ennen kurssia (etänä) ja kurssin aikana (kaksi päivää)
 • Järjestäjän mukana tulevat kurssilla esiteltävät retkeily- ja vaellusvarusteet
 • Kurssimateriaalia retkeilyharrastuksen aloittamiseksi
 • Pakkauslista mukaan tarvittavista varusteista
 • Tarvittaessa saat lainaksi teltan (jaettuna 1–2 henkilön kanssa) sekä makuualustan yöpymistä varten (lainaustarpeet kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä). Mikäli yövyt ulkona ja sinulla on oma majoite ja makuualusta, otathan ne mukaasi.
 • Sysilammen tuvan vuokra
 • Oppaan valmistama jälkiruoka lauantai-iltana nuotiolla tai retkikeittimellä kaikille osallistujille
 • Kurssilaisten oma WhatsApp-ryhmä, jossa voi ennen kurssia tiedustella ja keskustella kurssiin liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa ja esim. sopia kimppakyydeistä kohteeseen
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

KURSSILLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Kurssin hinta ei sisällä kuljetuksia eikä muita ruokailuja – otathan mukaan omat eväät. Huomioithan että vuokratuvalla ei ole jääkaappia. Kurssilla esiteltävät retkikeittimet polttoaineineen ovat kurssilaisten käytettävissä.
 • Yöpymiseen, saunomiseen ja päiväretkeen vaadittavia varusteita. Saat pakkauslistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Kurssi toteutetaan ulkona – otathan mukaan säänmukaista ulkoiluvaatetta ja sadevarusteet. Tavalliset ulkoilujalkineet riittävät.
 • Osallistujilla tulee olla kurssin aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Omakustanteista majoitusta ennen ja/tai jälkeen kurssin voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com, p. 040 9398147). 

ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT!

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti.
Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy su 13.6.2021.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli kurssille ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan kurssille, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen kurssin alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % kurssin hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään kurssin koko hinta.
 • Kurssin keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos kurssin ohjaaja joutuu keskeyttämään kurssin yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos kurssi joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi kurssille, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos kurssia ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Kurssin peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704