Naisten retkeilystartti 18.-19.6.2022
Pieni Sääksjärvi, Salamajärven kansallispuiston pohjoispuolella

Haluaisitko oppia retkeilyn ja vaeltamisen perustaitoja hauskasti naisporukassa?
Haluaisitko tutustua erilaisiin retkeilyvarusteisiin?
Haluisitko tutustua samanhenkisiin ihmisiin, saunoa vuokratuvan rantasaunassa ja tehdä lyhyen päiväretken kauniissa luonnossa?

Kaikkea tätä on luvassa, kun Polun Lumo järjestää Naisten retkeilystartin Salamajärven kansallispuiston pohjoispuolella, Hirvaan kierroksen varrella sijaitsevan Pieni Sääksjärven vuokratuvan ympäristössä kesäviikonloppuna 18.-19.6.2022. Tämä retkeilykurssi sopii kaiken ikäisille retkeilystä kiinnostuneille naisille, jotka haluavat oppia retkeilyyn ja vaellukseen tarvittavia taitoja, tutustua erilaisiin retkeilyvarusteisiin ja saada rohkeutta maasto-olosuhteissa yöpymiseen. Kurssin ikäraja on 18 vuotta eikä kurssille osallistuminen vaadi aikaisempaa retkeilykokemusta. Mukaan voit tulla yksin tai yhdessä kaverisi kanssa! Naisten retkeilystartti alkaa la 18.6. klo 10 ja päättyy su 19.6. noin klo 15. Kurssin ohjaajana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

HUOM! Kurssi toteutuu varmuudella!

KURSSIN SISÄLTÖ

Harjoittelemme kurssin aikana käytännössä erilaisia retkeilytaitoja: erilaisten majoitteiden pystyttämistä, rinkan pakkaamista ja säätämistä, kartan lukua ja kompassin käyttöä, tulenteon periaatteita ja erilaisten retkikeittimien käyttöä. Tutustumme retkeily- ja vaellusvarusteisiin sekä niiden valintaan, retkien suunnitteluun ja muihin harrastuksessa huomioitaviin asioihin. Samalla saat runsaasti vinkkejä retkeily- ja vaellusharrastuksen aloittamiseen.

Kurssin aikana opit suunnittelemaan omia retkiä ja vaelluksia, osaat valita itsellesi sopivat varusteet ja olosuhteisiin soveltuvat vaatteet sekä retkiruokasuunnittelua. Saat tietämystä erilaisista retkeilykohteista ja -reiteistä Suomessa ja saat tietoa, miten toimia luonnossa vastuullisesti jokamiehenoikeuksia ja retkietikettiä noudattaen. Keskitymme asioihin, joiden avulla retkeily on hauskaa, turvallista sekä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa.

Kurssin tavoitteena on yhdessä tekemällä ja kokeilemalla opastaa aloittelevaa retkeilijää oikeaan suuntaan sekä antaa inspiraatiota itsenäiseen retkeilyyn, maastossa yöpymiseen ja retkeilyharrastuksen aloittamiseen turvallisesti. Ehkäpä löydät kurssilta myös tulevan retkikaverin?

KURSSIPAIKKA JA YÖPYMINEN

Kurssi järjestetään vuonna 2020 valmistuneen Pieni Sääksjärven vuokratuvan ympäristössä, joka sijaitsee Kinnulan kunnassa Keski-Suomessa Salamajärven kansallispuiston pohjoispuolella. Lisätietoja vuokratuvasta löydät täältä. Tapaamme Salamajärven kansallispuistossa Koirasalmen luontotuvan parkkipaikalla (Koirasalmentie 1220, 43800 Kivijärvi) lauantaina 18.6.2022 klo 10, josta ajamme kimppakyydeillä Pieni Sääksjärven vuokratuvalle, joka on varattu ryhmällemme viikonlopun kurssi- ja yöpymispaikaksi.

Vuokratuvassa on nukkumapaikat kuudelle henkilölle (paikat varataan vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä) ja pihamaalla on paikkoja teltassa yöpyville. Kurssille osallistuva voi valita haluaako nukkua tuvassa vai ulkona omassa teltassa tai lainateltassa.

Vuokratuvassa on varustuksena kamiina, ruoanlaittoon nestekaasuliesi, kattilat, paistinpannu sekä ruokailuastiat ja -välineet kuudelle henkilölle. Sängyissä on patjat, peitot ja tyynyt. Pihapiirissä on sauna, polttopuuvaja, kuivakäymälä sekä kaivo, josta saa puhdasta vettä.

KURSSIN OHJELMA JA AIKATAULU

Päivä 1 / La 18.6.2022

10.00–10.30 Kokoontuminen Koirasalmen luontotuvan parkkipaikalla (Koirasalmentie 1220, 43800 Kivijärvi) ja ajo kimppakyydein Pieni Sääksjärven vuokratuvalle
10.30–11.00 Tutustuminen vuokratupaan ja kurssin ohjelman läpikäyminen
11.00–11.30 Retkeily harrastuksena, retkietiketti ja jokamiehenoikeudet
11.30–12.30 Retkikeittimet ja niiden käyttö, retkiruokavinkkejä, retkien juomahuolto
12.30–13.30 Omatoiminen lounas (retkikeittimet käytettävissä)
13.30–14.30 Retki- ja vaellusvarusteet, varustelistat
14.30–15.00 Retkeilijän pukeutuminen ja henkilökohtainen hygienia maasto-olosuhteissa
15.00–15.30 Retkeilijän turvallisuus ja ensiapuvarusteet
15.30–16.00 Rinkan pakkaaminen, säätäminen ja kantaminen
16.00–16.30 Tauko
16.30–17.30 Leiripaikan valinta, teltat ja niiden pystyttäminen
17.30–18.30 Makuupussit ja makuualustat, vinkkejä lämpimänä pysymiseen yöllä
18.30–19.30 Omatoiminen päivällinen (retkikeittimet käytettävissä) ja vapaata aikaa
19.30–20.30 Rantasauna on lämmin!
Illalla tutustutaan lisäksi tulenteon periaatteisiin ja erilaisiin sytykkeisiin, kiehisten teon harjoittelua. Omatoiminen iltapala. Opas valmistaa kaikille osallistujille makoisan jälkiruoan retkikeittimellä.

Päivä 2 / Su 19.6.2022

07.30–09.00 Aamutoimet, omatoiminen aamupala (retkikeittimet käytettävissä)
09.00–09.45 Telttojen purkaminen, retkeilyvarusteiden huoltaminen ja säilyttäminen
09.45–10.45 Omien retkien ja vaellusten suunnitteleminen, vinkit tiedonhakuun, erilaisia retkeilykohteita
10.45–11.30 Tuvan ja saunan siivoaminen, pakkaaminen
11.30–14.00 Päiväretki Sääksjärvelle. Retken aikana harjoittelemme kartan lukua ja kompassin käyttöä sekä testaamme erilaisia karttasovelluksia älypuhelimilla. Retken aikana syödään omatoiminen lounas Sääksjärven laavulla retkikeittimiä hyödyntäen.
14.00–15.00 Ajo kimppakyydein Koirasalmen luontotuvalle ja kurssin päätös

Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Koirasalmen luontotuvan ja Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

Lähde oppimaan uutta ja aloittamaan retkeilyharrastus!

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-12 hlö + 1 ohjaaja 

Kurssi toteutetaan, mikäli kurssille ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa.

HUOM! Kurssi toteutuu varmuudella!

 

HINTA

135 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko kurssin kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 115 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen kurssin alkua.

KURSSIN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen kurssia (etänä) ja kurssin aikana (kaksi päivää)
 • Kurssimateriaalia retkeilyharrastuksen aloittamiseksi
 • Pakkauslista mukaan tarvittavista varusteista
 • Tarvittaessa saat lainaksi teltan (jaettuna 1–2 henkilön kanssa) sekä makuualustan yöpymistä varten (lainaustarpeet kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä). Mikäli yövyt ulkona ja sinulla on oma majoite ja makuualusta, otathan ne mukaasi.
 • Pieni Sääksjärven tuvan vuokra ja saunominen rantasaunassa
 • Oppaan valmistama jälkiruoka lauantai-iltana retkikeittimellä kaikille osallistujille
 • Kurssilaisten oma WhatsApp-ryhmä, jossa voi ennen kurssia tiedustella ja keskustella kurssiin liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa ja esim. sopia kimppakyydeistä kohteeseen
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

KURSSILLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Kurssin hinta ei sisällä kuljetuksia eikä muita ruokailuja – otathan mukaan omat eväät. Huomioithan että vuokratuvalla ei ole jääkaappia eikä pihapiirissä ole nuotiopaikkaa. Kurssilla esiteltävät retkikeittimet polttoaineineen ovat kurssilaisten käytettävissä.
 • Yöpymiseen, saunomiseen ja päiväretkeen vaadittavat varusteet. Saat pakkauslistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Kurssi toteutetaan ulkona – otathan mukaan säänmukaista ulkoiluvaatetta ja sadevarusteet. Tavalliset ulkoilujalkineet riittävät.
 • Osallistujilla tulee olla kurssin aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Omakustanteista majoitusta ennen ja/tai jälkeen kurssin voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com, p. 040 9398147). 

ILMOITTAUTUMINEN

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

ILMOITTAUTUMISAIKA ON PÄÄTTYNYT!

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti.
Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 5.6.2022.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli kurssille ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan kurssille, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen kurssin alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % kurssin hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun kurssin alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään kurssin koko hinta.
 • Kurssin keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos kurssin ohjaaja joutuu keskeyttämään kurssin yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos kurssi joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi kurssille, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos kurssia ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Kurssin peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA

[email protected]

puh. 050 521 1704