Valitse sivu

Syysvaellus Muotkatuntureille 10.-15.9.2023

Lähde turvalliselle erämaavaellukselle kahden eräoppaan opastamana syyskuussa 2023!

Polun Lumo ja Takamaakari Oy järjestävät kuuden päivän mittaisen opastetun vaelluksen lumoavalla Muotkatunturin erämaa-alueella 10.-15.9.2023. Vaelluksella kuljetaan rinkkojen kanssa hyvin erämaisissa olosuhteissa: vaellamme pääasiassa poluttomassa maastossa, jossa ei ole merkittyjä reittejä ja yövymme omissa teltoissa ilman tupien lämpöä.

Vaelluksemme alkaa Tunturikylä Muotkanruoktusta ja kulkee erämaisissa kumpuilevissa tunturimaisemissa Peltojoen vartta pitkin Peltoaivin huipulle ja sieltä Peltojärvi Beachille. Huiputamme Muotkatuntureiden korkeimman huipun Kuarvikozzaan (590 m) vaelluksen kolmantena päivänä. Vuomajoen latvavesiltä vaellamme komean Piekanaäytsin kautta Ylemmän Honkavuoman varrelle. Sieltä patikoimme Lumikkokurun länsipuolelta nousten Bealdoaivvas tunturin rinteelle ja sen koillispuolella olevalle lammelle. Viimeisenä vaelluspäivänä nousemme Tuanganuaiville ja kuljemme ”Muotka spa”:n kautta kohti Jeageloaivia. Sieltä vaellamme takaisin tunturikylä Muotkanruoktuun. Vaelluksen kokonaispituus on noin 66 kilometriä.

Vaelluksella yövytään omissa majoitteissa. Yöpymispaikat sijaitsevat vesistöjen rannoilla, niillä ei ole tupia tai muita retkeilyrakenteita. Kaikilla yöpymispaikoilla ei ole riittävästi puita, joten riippumatto ei sovellu majoitteeksi tällä vaelluksella.

Vaellus soveltuu myös aloittelijoille, mutta vaatii hyvää peruskuntoa. Vaelluksen päivämatkat ovat 9–13 km keskimääräisen päivämatkan ollessa n. 10 km. Vaellusreitti kulkee mäntymetsistä tunturikoivikoihin ja puuttomille tunturirinteille ja se sisältää myös muutamia vesistöjen ylityksiä kahlaamalla. Oppaat huolehtivat vaelluksella aikataulusta, maltillisesta vaellustahdista ja riittävistä tauoista. Vaelluksella patikoidaan päivästä riippuen noin 6–8 tuntia. Vaellus on päihteetön.

Vaellukselle osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa kuuden päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet). Vettä saa reitin varrella puroista, joista ja lammista. Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppailta tarkan reittisuunnitelman ja varustelistan pakkaamista varten. Oppailta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja.

Perustamme noin 3 vk ennen vaelluksen aloitusta vaellusryhmälle oman WhatsApp -ryhmän keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä Pohjois-Lappiin.

 

REITTISUUNNITELMA

Kokoonnumme ryhmän kanssa Tunturikylä Muotkanruoktun pihassa (sijaitsee n. 56 km matkan päässä Inarista pohjoiseen) sunnuntaina 10.9. klo 9.00. Syysvaelluksen reittisuunnitelma:

1. su 10.9. Muotkanruoktu – Nimetön järvi 350.5, 13 km
2.
ma 11.9. Nimetön järvi 350.5 Peltojärvi Beach, 12 km
3. ti 12.9. Peltojärvi BeachVuomajoen latva, 10 km
4. ke 13.9. Vuomajoen latvaYlempi Honkavuoma, 9 km
5. to 14.9. Ylempi HonkavuomaBealdoaivvas tunturin lampi 375.7, 12 km
6. pe 15.9. Bealdoaivvas tunturin lampi 375.7 – Muotkanruoktu, 10 km. Paluu Muotkanruoktuun iltapäivällä.

Reittisuunnitelmaan voidaan tehdä muutoksia ennen vaellusta tai vaelluksen aikana olosuhteiden niin vaatiessa.

VAELLUKSEN OPPAAT

Kati Granroth, Polun Lumo

Kati on valmistunut erä- ja luonto-oppaaksi (AT) vuonna 2021 ja hänellä on reilun 14 vuoden retkeily- ja vaelluskokemus koti- ja ulkomaan kohteista. Kati on toiminut niin vaellusoppaana Sloveniassa kuin tehnyt lukuisia yksinvaelluksia mm. Karhunkierroksella, Hetta-Pallas-reitillä, Hirvaan kierroksella ja useissa Suomen kansallispuistoissa. Ryhmän kanssa vaelluskokemusta löytyy mm. Urho Kekkosen kansallispuistosta, Muotkatuntureilta ja Keskisen Suomen kansallispuistoista. Katin vahvuuksia ovat iloinen mieli, vaellusten suunnittelu turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja ehtymätön vinkkipankki retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyen. Kati on toiselta ammatiltaan luontokartoittaja (EAT), joka näkyy vahvana luonnontuntemuksena. Vaelluksilla katse harhautuukin usein luonnon pieniin yksityiskohtiin ja erityisesti kasveihin. 

Kari Takamaa, Takamaakari Oy

Karilla on kokemusta erämaaretkeilystä vuodesta 1970. Tuolloin jo useamman vuoden partiossa retkeillyt Kari suuntasi ensimmäiselle Lapin vaellukselle Saariselän maisemiin. Ryhmiä Kari on vienyt erämaahan jo 80-luvun alkupuolelta lähtien. Lapin erämaat onkin kutsunut eräoppaaksi eläkkeellä kouluttautunutta Karia vuosi toisensa jälkeen takaisin.  Kari on vaeltanut useaan otteeseen myös Lemmenjoen, Sevettijärven, Käsivarren, Muotkan ja Kevon erämaa-alueilla. Karin vahvuuksia ovat mm. alueisiin liittyvät tarinat, maistuvien retkiruokien kuivatus ja valmistus, sekä perusteellinen reittien suunnittelu ja toteutus. Tässä seurassa ei pääse eksymään, eikä jää nälkäiseksi.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

5-8 hlö + 2 opasta 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

Päivitetty tieto 30.11.2022: 4 paikkaa jäljellä!

 

HINTA

495 €/hlö (sis. alv 24 %)

Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan varausmaksu 100 € (sis. alv 24 %), loppumaksu 395 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 3 vk ennen vaelluksen alkua.

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Kahden eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kuusi päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppailla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi, GPS hätälähettimellä
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista, neuvoja ja vinkkejä vaellusruokien valintaan
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaiden ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjien vastuuvakuutukset
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaelluksen hintaan ei sisälly majoitukset Pohjois-Lapissa ennen ja jälkeen vaelluksen eikä matkustaminen vaelluksen lähtöpaikka Muotkanruoktuun. Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja jälkeen vaelluksen.
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, kolmen vuodenajan makuupussi ja makuualusta (oppailta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppailta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että vaellus on päihteetön!

MATKUSTUS KOHTEESEEN

Muotkatunturin erämaa sijaitsee Pohjois-Lapissa, Inarijärven länsipuolella. Idässä aluetta rajaa valtatie nro 4 ja Karigasniementie (nro 92), lännessä Inarijoki ja Norjan raja.

Pohjois-Lappiin julkisilla kulkuneuvoilla hyvin, Saariselälle joko juna+bussi -yhdistelmällä tai lentäen Ivaloon. Vaelluksen lähtöpaikkaan Tunturikylä Muotkanruoktuun on mahdollista tulla omilla autoilla, kimppakyydeillä tai paikallisella taksipalvelulla. Asiakas vastaa itse siirtymisestä tulevista kustannuksista. Lisätietoja saapumisesta Muotkatunturin erämaa-alueelle löydät osoitteesta: https://www.luontoon.fi/muotkatunturi/kartatjakulkuyhteydet

Vaelluksen opastus alkaa Tunturikylä Muotkanruoktusta ja päättyy samaan paikkaan. Tapaamme Muotkanruoktussa sunnuntaina 10.9. kello 09.00, jolloin teemme lyhyen esittelykierroksen, käymme läpi päivän reittisuunnitelman sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Maastoon lähdemme heti tämän jälkeen.

 

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

https://forms.gle/afsMnqWWNtH1oFwi9

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta oppaat saavat tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 20.8.2023.

 

PERUUTUSEHDOT

Mikäli vaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA OPPAILTA:

[email protected], puh. 050 521 1704
[email protected], puh. 050 400 8980