Valitse sivu

Lumikenkävaellus 
Salamajärven kansallispuisto 2.-4.3.2023

Koe talviretkeilyn riemu ja Salamajärven kansallispuiston erämainen rauha!

 Polun Lumo järjestää maaliskuussa 2023 (talvilomaviikko 9) opastetun lumikenkävaelluksen Salamajärven kansallispuistossa Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakuntien raja-alueella. Lumikenkävaelluksen kesto on kolme päivää ja vaelluksen aikana kuljetaan lumikengillä n. 25 kilometrin pituinen matka. Yöpyminen tapahtuu Sysilammen vuokratuvissa, joten talvitelttailutaitoja ei vaadita. Myös tuvan pihassa on mahdollisuus telttailla omin talviyöpymiseen soveltuvin varustein. Osallistujat saavat järjestäjältä vaellukselle käyttöönsä laadukkaat TSL:n lumikengät ja sommalliset sauvat. Lisäksi jokainen osallistuja pääsee vaelluksen aikana kokeilemaan halutessaan myös OAC:n liukulumikenkiä. Tavaroiden kuljettamista varten tarvitset mukaasi joko rinkan tai ahkion.

Vaellus ei vaadi aikaisempaa talviretkeilykokemusta, mutta hyvää peruskuntoa ja liikkumiskykyä tarvitaan. Kulkemallamme reitillä ei juurikaan ole korkeuseroja, mutta lumisessa maastossa kulkeminen vaatii sitkeyttä. Ensimmäisenä ja kolmantena vaelluspäivänä olemme liikkeellä koko valoisan ajan säännöllisesti taukoja pitäen. Toisena päivänä teemme lumikengillä lyhyen päiväretken tuvan ympäristössä ja perehdymme talviretkeilyn saloihin oppaan johdolla. Vaellukseen sisältyy myös saunominen kahtena iltana Sysilammen rantasaunassa.

Vaelluksen lähtö- ja päätepaikkana toimii Koirasalmen luontotupa. Vaellus on päihteetön. Vaelluksen oppaana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth. Vaellus toteutetaan yhteistyössä Koirasalmen luontotuvan ja  Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

VAELLUKSEN PÄIVÄETAPIT JA VARUSTEET

1. vaelluspäivä / To 2.3. Koirasalmen luontotupa – Sysilampi n. 11 km

Kokoonnumme Koirasalmen luontotuvan edustalla (osoite Koirasalmentie 1220, Kivijärvi) klo 10. Osallistujat saavat käyttöönsä lumikengät ja sauvat ja valmistaudumme maastoon lähtemiseen. Päivämatkalla kuljemme metsissä, soilla ja järvien jäällä lumi- ja jääolosuhteen huomioon ottaen. Lounaan syömme maastossa. Saavumme myöhään iltapäivällä Sysilammelle, jossa majoitumme vuokratupiin. Illan ohjelmaan kuuluu tupien ja saunan lämmittämistä, ruokailua, rentoutumista sekä saunomista.

2. vaelluspäivä / Pe 3.3. Päiväretki Sysilammen ympäristössä n. 3,5 km

Perehdymme aamiaisen jälkeen aamupäivällä oppaan johdolla talviretkeilyn perusteisiin. Lounaan jälkeen teemme vuokratuvan ympäristössä lyhyen päiväretken lumikengillä. Illalla on vuorossa jälleen saunominen rantasaunassa.

3. vaelluspäivä / La 4.3. Sysilampi – Koirasalmen luontotupa n. 11 km

Aamiaisen jälkeen pakkaamme tavarat ja siivoamme tuvat. Palaamme lumikengillä takaisin Koirasalmen luontuvalle osittain samaa, osittain eri reittiä kuin ensimmäisenä päivänä. Reitti valitaan jää- ja lumiolosuhteet huomioon ottaen. Lounaan syömme jälleen maastossa. Takaisin Koirasalmessa olemme klo 16 mennessä.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

 

Vaellukselle osallistujalla tulee olla mukana rinkka tai ahkio, jossa kantaa kolmen päivän varusteet (ruoat, yöpymis-ja saunomisvarusteet, lämpimät vaihtovaatteet, liinavaatteet tai makuupussi ja muut tarvittavat varusteet). Vettä saa Sysilammen kaivosta. Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppaalta varustelistan pakkaamista varten. Oppaalta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita kuten rinkkoja. 

Vaellusryhmälle perustetaan ennen vaellusta oma WhatsApp -ryhmä keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä Koirasalmen luontotuvalle.

TIEDOT VAELLUKSEN MAJOITUSPAIKASTA JA TELTTAILUMAHDOLLISUUS

Lumikenkävaelluksen aikana yövytään kaksi yötä Sysilammen vuokratuvissa. Ryhmällemme on varattu käyttöön kaksi vuokratupaa, joissa kummassakin on nukkumapaikat kuudelle henkilölle. Tupien varustuksena on kamiina, ruoanlaittoon nestekaasuliesi, kattilat, paistinpannu sekä astiat ja aterimet 12 henkilölle. Sängyissä on patjat, peitot ja tyynyt. Sysilammen rannassa on vuokratupien yhteiskäytössä oleva puulämmitteinen sauna. Pihassa on polttopuuvaja, kuivakäymälä, tulentekopaikka sekä kaivo, josta saa puhdasta vettä. Tuvissa ei ole sähköä, valaistus kynttilöin ja otsalampuin. Lisätietoja vuokratuvista löydät täältä.

Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus yöpyä molemmat yöt omassa teltassa Sysilammen vuokratuvan pihamaalla. Tällöin sinulla tulee olla mukana talviolosuhteisiin soveltuva teltta, makuualusta ja makuupussi ja mielellään aikaisempaa kokemusta ulkona yöpymisestä talviolosuhteissa. Telttailijat voivat käyttää vuokratuvan keittomahdollisuutta ruonlaitossa vaelluksen aikana.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

12 henkilöä + 1 opas 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään viisi osallistujaa.

Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

HINTA

Tupamajoitus: 210 €/hlö (sis. alv 24 %).
Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan ennakkomaksu 50 €, loppumaksu 160 € laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua.

Telttamajoitus: 180 €/hlö (sis. alv 24 %).
Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan ennakkomaksu 50 €, loppumaksu 130 € laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua.

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kolme päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Laadukkaat lumikengät ja sommalliset sauvat lainaan vaelluksen ajaksi
 • Eräoppaalla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi ja GPS
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista vaellusvarusteista
 • Yöpyminen Sysilammen vuokratuvissa (2 yötä)
 • Saunominen kahtena iltana rantasaunassa
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

 VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja/tai jälkeen vaelluksen. Omakustanteista majoitusta ennen ja/tai jälkeen vaelluksen voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com, p. 040 9398147). 
 • Osallistujalla tulee olla vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, retkiruoat, vaellusvaatteet ja -kengät, lämmintä vaihtovaatetta, liinavaatteet tai makuupussi (oppaalta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumisaika on päättynyt!

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten. 

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 16.2.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli vaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

 

PALAUTTEITA VUODEN 2022 LUMIKENKÄVAELLUKSELTA:

Polun Lumo järjesti maaliskuussa 2022 vastaavan lumikenkävaelluksen Salamajärven kansallispuistossa. Lumikenkävaellus sai asiakkailta kokonaisarvosanan 4,77 (asteikolla 1-5). Asiakkaiden antamaa vapaata palautetta lumikenkävaelluksesta:

 • Olen todella tyytyväinen että lähdin mukaan. Minun ei tarvinnut kertaakaan miettiä että huolehditaanko minusta jos jotain tapahtuu, kyllä huolta pidettiin. Oppaan pätevyyttä ei myöskään tarvinnut epäillä kertaakaan. Kiitos!
 • Vaellus oli kokonaisuudessaan, alusta loppuun saakka, hyvä kokonaisuus! Iso kiitos osaavalle oppaalle 🙂
 • Aivan ihana reissu rankkuudesta huolimatta. Taukoja oli sopivasti ja kaikista huolehdittiin. Hyvin suunniteltu ja aivan 10 pisteen matka.
 • Vaellus oli erittäin hyvin organisoitu. Opastus oli selkeää sekä ennen, että aikana. Aikataulutus sopi joukolle, kaikki pysyivät hyvin matkassa.
 • Informointi oli erittäin kattavaa. Kukaan ei pystynyt sanomaan, ettei olisi tiennyt tai kuullut vaelluksen aikaisesta tiedottamisesta. Vaelluksen aikaiset tauot oli hyvin järjestetty, viimeisetkin pääsi huilaamaan ja taukoja oli riittävästi. Opas itse oli pirteä ja kannustava :). Aina näiltä reissuilta saa vinkkejä itselleen tuleville vaelluksille.
 • Loistava reissu, eikä tule mieleen mitään kehitettävää.

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704