Valitse sivu

Opastettu kesävaellus (22 km)
Liesjärven kansallispuisto 5.-6.8.2023

Koe harjujen, jylhien kuusimetsien ja kauniiden järvimaisemat Liesjärven kansallispuistossa opastetulla kesävaelluksella ja vietä kesäinen yö Tittilammilla!

Polun Lumo järjestää elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 2023 opastetun vaelluksen Liesjärven kansallispuistossa Kanta-Hämeessä. Lauantain ja sunnuntain aikana vaelletaan ryhmän kanssa 22 kilometrin pituinen matka. Viikonloppuvaelluksen aikana koemme niin Korteniemen perinnetilan menneen ajan, Kyynäränharjun upeat maisemat kuin rehevät rantametsät ja hämäläiset puolukkakankaat. Vaelluksella kuljetaan rinkka selässä ja yövytään yksi yö teltoissa Tittilammilla. Vaelluksen lähtö- ja päätepaikkana toimii Korteniemen perinnetilan pysäköintialue (osoite Korteniementie 270, 31380 Tammela). Vaelluksen oppaana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

Yön yli vaellus on täydellinen mahdollisuus tutustua retkeilyyn ja vaellusharrastukseen samanhenkisten ihmisten kanssa ammattitaitoisessa ja turvallisessa ympäristössä erä- ja luonto-oppaan opastamana. Samalla opit harrastuksen saloja ja saat roppakaupalla hyviä vinkkejä oman vaellusharrastuksesi tueksi.

Vaellus sopii erinomaisesti vaellusharrastusta aloitteleville, hyvän peruskunnon omaaville henkilöille ja jo jonkin verran vaelluskokemusta omaaville. Liesjärven kansallispuiston polut ovat pääosin helppokulkuisia ja korkeuseroiltaan kansallispuisto on melko tasainen. Vaellamme rauhalliseen tahtiin säännöllisesti taukoja pitäen ja maisemista nauttien. Vaelluksen pituus on 22 km, joista ensimmäisenä päivänä patikoidaan n. 11 km ja toisena päivänä n. 11 km.

 

VAELLUKSEN KULKU JA MUITA TIETOJA

Viikonloppuvaellus alkaa Liesjärven kansallispuiston eteläkärjessä sijaitsevan Korteniemen perinnetilan pysäköintialueelta lauantaina 5.8. klo 10. Tutustumme aluksi lyhyesti perinnetilan pihapiiriin. Kuljemme ensimmäisenä vaelluspäivänä perinnetilalta ensin Ahonnokan aarniometsään, jonka jälkeen jatkamme Kopinlahden taukopaikalle, jossa pidämme lounastauon. Lounaan jälkeen patikoimme kauniin Kyynärharjun kautta Hyypiön tuvan kaivolle täyttämään vesipullomme. Sieltä kuljemme metsämaisemia ihaillen kohti Tittilammin keittokatosta. Keittokatos on yhdessä viereisen telttailualueen kanssa on varattu ryhmämme leiripaikaksi lauantaista sunnuntaiaamuun. Lauantain patikointimatkaksi tulee yhteensä noin 11 km.

Tittilammin telttailualueella on hyvin tilaa teltoille ja riippumatoille. Keittokatoksen suojassa käytössämme on kotakeittiö, pöydät ja tuolit, mutta ei astioita tai muuta nuotiovälineistöä. Tittilammilla ei ole kaivoa. Illan hämärtyessä tunnelmoimme kotakeittiön nuotiotulen ääressä (tulenteko sallittu myös metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana) ja opas valmistaa kaikille osallistujille makoisan jälkiruoan retkikeittimellä. Yö vietetään omissa majoitteissa tai lainateltoissa luonnon ääniin nukahtaen.

Sunnuntaina lähdemme liikkeelle aamutoimien jälkeen klo 9. Patikoimme kansallispuiston pohjoispuolella olevien metsä- ja suoalueiden halki ja pidämme lounaan kauniilla Siltalahden nuotiopaikalla. Lounaan jälkeen patikoimme jälleen Hyypiön kaivon kautta takaisin kansallispuiston eteläosiin jo tuttua Kyynäränharjua pitkin. Pidämme sen verran taukoa, että halukkaat pääsevät Kyynäränharjulla myös uimaan. Uintitauon jälkeen palaamme takaisin Korteniemen perinnetilalle, jonne vaelluksemme päättyy sunnuntaina 6.8. klo 16 mennessä.

Viikonloppuvaelluksen osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa kahden päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet).

Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppaalta tarkan varustelistan pakkaamista varten. Oppaalta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja. Vaellusryhmälle perustetaan ennen vaellusta oma WhatsApp -ryhmä keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä kohteeseen.

Vaelluksen aloituspisteessä Korteniemen perinnetilalla ja vaellusreittimme varrella Hyypiön tuvalla on kaivo. Pintavesiä voi käyttää, kunhan veden keittää tai suodattaa ennen käyttöä.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

4-10 hlö + 1 opas 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään neljä osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

130 €/hlö (sis. alv 24 %)

Voit joko maksaa koko vaelluksen kerralla tai maksaa ilmoittautumisen jälkeen ennakkomaksun 20 € (sis. alv 24 %). Loppumaksu 110 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua.  

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (kaksi päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppaalla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi, GPS
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista
 • Tittilammin varauskeittokatoksen ja telttailualueen käyttö
 • Oppaan retkikeittimellä valmistama jälkiruoka lauantai-iltana kaikille osallistujille
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista ennen ja/tai jälkeen vaelluksen.
 • Valtatie 2:lla noin 4 km päässä Korteniemen perinnetilasta on bussipysäkki (Kyynärä, Tammela), johon liikennöi mm. pikavuoroja Porista ja Helsingistä. Kimppakyydeistä voidaan sopia osallistujien kesken WhatsApp-ryhmän kautta.
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, makuupussi ja makuualusta. Saat tarkan vaellusvarustelistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen. Oppaalta on mahdollista vuokrata mm. telttoja, makuualustoja ja retkikeittimiä, kysy lisää!
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan että vaelluksemme on päihteetön!

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta.

https://forms.gle/tAewcTiJUSLxK7856

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 22.7.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli viikonloppuvaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704