Valitse sivu

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!

Rinkan keventämisen salat ja pakkauslista alle 15 kilon rinkkaan 7-päiväiselle kesävaellukselle Lappiin

Uskoisin, että kukaan ei voi kirkkain silmin sanoa, että nauttii liian raskaan rinkan kanssa vaeltamisesta. Jos vaelluksella odotat vain taukoja tai leiripaikalle pääsyä, jotta saat rinkan painon selästäsi pois, on aika tutkia mitä rinkka on syönyt. Vaeltaminen raskaassa ja epätasaisessa maastossa, rasitus polvissa ja selässä sekä 25 kilon rinkka on yhdistelmänä sellainen, että tämä hieno harrastus saattaa jopa jättää traumoja. Luin viime syksynä jossakin Facebookin vaellusryhmässä vaellustarinan mieheltä, joka oli ollut erämaavaelluksella Lapissa 10 päivää. Hänen rinkkansa oli painanut lähtiessä yli 40 kiloa ja pohti kirjoituksessaan, että pitäisikö jättää seuraavalla kerralla muurikkapannu kotiin… No vastauksen tähän voi miettiä kukin itse. 😊

Itselläni on retkeilykokemusta noin 15 vuotta. Takana on runsaasti vaelluksia yksin ja ryhmän kanssa. Nykyään toimin eräoppaana ja pääsen siis työkseni viemään asiakkaita luontoon, myös viikon kestoisille erämaavaelluksille Lapin erämaahan. Kaikenlaisia rinkkoja näillä reissuilla on tullut nähtyä ja myös paljon ylimääräistä, turhaa tavaraa.

Vaellusharrastusta aloittavalla rinkka on usein varsin painava ja tämä on ihan ymmärrettävää. Vielä ei ole tietoa ja kokemusta siitä mitä oikeasti vaelluksella tarvitsee, etenkin ruokaa ja vaatetta tulee otettua liikaa mukaan. Varusteita on ostettu niin, että ei ole mietitty varusteiden painoa tai pakkautuvuutta, otetaan mukaan varusteita varmuuden vuoksi ja kaikenlaisten katastrofien varalle. Tuloksena on ylipursuava rinkka, jonka pakkaaminen on tuskaa, kaikkea pussukkaa ja nyssäkkää roikkuu rinkan ulkopuolella.

Oma matkani (mukavuudenhaluiseksi) kevytretkeilijäksi

Mitä enemmän vaellat – sitä vähemmän haluat kantaa tavaraa ja ns. ylimääräistä painoa mukanasi. Tämä on itselläni pitänyt hyvin paikkansa. Itse en halua enää kantaa mitään turhaa mukanani ja huomata viikon vaelluksen jälkeen, että tuli ulkoilutettua tavaroita ja vaatteita aivan turhaan tuntureilla. Itselleni on viime vuosien aikana kertynyt vaellusvarustus ja -vaatetus, joka on kestävä ja johon voin luottaa. Lisäksi etenkin viime vuoden aikana olen karsinut entisestään pikkutavaraa rinkasta, kun olen todennut, että pärjään ilmakin.

Olen kuitenkin mukavuudenhaluinen ja lämpöisistä öistä ja leiri-illoista pitävä vaeltaja eli tässä kirjoituksessa et tule näkemään äärikevytretkeilijän vinkkejä. Sen sijaan rinkkaa olen keventänyt lähinnä karsimalla mukaan otettavaa tavaraa, järkeistämällä vaatteiden määrää sekä keskittymällä vaellusruokien kuivaukseen. Olen miettinyt jokaista varustetta erikseen – tarvitsenko tätä oikeasti? Ja kaikki varusteeni olen punninnut, se on keino nähdä mistä se rinkan kokonaispaino oikeasti muodostuu. Digitaalisen keittiövaa’an hankin ihan tätä varten, en sitä kokkailussa tarvitse juurikaan koskaan.

Opiskelin eräoppaaksi vuonna 2020 ja erityisesti silloin tuli tehtyä järkeviä keveitä ja pieneen tilaan pakkautuvia vaellusvarustehankintoja, jotka ovat edelleen käytössä. Parin viime vuoden aikana on tullut tehtyä vain vähän hankintoja, lähes kaikki hankinnat olen joutunut tekemään rikkoutuneiden varusteiden tilalle. Tällaisessa tilanteessa on tietysti järkevä hankkia tilalle aiempaa keveämpi varuste.

Olen itse varsin tarkka rahankäyttäjä (voit lukea myös pihi…) enkä halua käyttää yhtään enempää rahaa vaellusvarusteisiin kuin on tarve. Uutta varustetta hankkiessani käytän paljon aikaa ennakkoinfon saamiseen, luen varusteen arvosteluita verkkokaupoista ja vertailen varusteiden laatua, hintaa, painoa ja kokoa, odottelen hyviä tarjouksia. Tällä tavalla tutustumalla on tullut tehtyä vain vähän ns. hutiostoksia. En halua ostaa turhia varusteita kaappiini vaan ainoastaan sellaista mikä tulee oikeasti käyttöön. Maksan mieluusti enemmän sellaisesta varusteesta, jota käytän useita vuosia, kuin sellaisesta, jonka joudun vaihtamaan uuteen rikkoutumisen tai epäsopivuuden takia. Tällöin sitä raha kuluu itseasiassa enemmän.

Sain inspiraatiota oman rinkkani keventämiseen eräopaskaveriltani. Hänen rinkkansa painoi kolme vuotta sitten vuonna 2020 kahdeksanpäiväisellä syysvaelluksella Muotkatuntureilla lähdön hetkellä 27,5 kg. Tämän reissun jälkeen hän päätti, että ei koskaan enää laita selkäänsä niin painavaa rinkkaa. Tästä vuoden päästä tehdyllä syysvaelluksella hänen rinkkansa painoi enää 17 kg eli yli 10 kiloa vähemmän. Melko mahtava saavutus! Päästäkseen tähän painonpudotukseen hän käytännössä oli karsinut rinkasta reilusti tavaraa ja ns. tuplavarusteita. Lisäksi lähes kaikki ruoka oli muuttunut itse kuivatetuksi. Teltan ja rinkan hän oli vaihtanut kevyemmiksi, mutta muuten uusia hankintoja ei juurikaan ollut tullut tehtyä.

Itselläni tuolla samaisella syksyn 2020 syysvaelluksella oma rinkkani painoi lähtiessä 22,7 kg. Olen julkaissut tuon reissun vaellusvarusteista blogikirjoituksen, joka löytyy TÄÄLTÄ. Itselläni ei siis ollut ihan niin paljon pudotettavaa painoa rinkassa, mutta kuitenkin halusin myös itse lähteä tutkimaan, että miten sitä painoa saisi rinkasta vähennettyä. Viimeisen parin vuoden aikana olenkin saanut rinkan painon tippumaan ja olen siitä erityisen iloinen. Samalla 85-litrainen rinkka on vaihtunut 58-litraiseen. Entiseen ei ole enää paluuta.

Kevytretkeilyn periaatteista ja askeleista kohti keveämpää kantamusta

Kevytretkeilyn keskeisenä ideahan on ottaa vaellukselle mukaan vain tarpeelliset tavarat, jotka ovat samalla kevyitä. Rinkan keventämisen tarkoituksena on tehdä vaelluksesta mahdollisimman mukavaa, sillä keveiden kantamusten kanssa jaksaa pidemmälle ja ehtii nähdä ja nauttia vaelluksesta enemmän. Itse en juurikaan tavoittele pidempiä matkoja vaan ihan sitä mukavuutta. Viime vuosina minulle on tullut myös nivelkipuja etenkin polviin ja nilkkoihin, joten tämänkin myötä kevyt rinkka on ihan terveyden kannalta hyvä juttu. Myös rinkan pakkaaminen ja purkaminen vaelluksen aikana on paljon mukavampaa ja nopeampaa, kun varusteita on vähemmän ja kaikki mahtuu mukavasti rinkan sisään.

Kevytretkeily on kompromissien kanssa taiteilua kulkemisen helppouden ja leiriytymisen mukavuuden välillä. Itse olen tosiaan mukavuudenhaluinen enkä halua esim. ottaa riskiä siitä, että minulle tulisi leirissä kylmä. Itse en tule tästä syystä esim. todennäköisesti koskaan hankkimaan esim. torsopituista makuualustaa, höyhenenkevyttä yksikerrostelttaa tai huputonta retkipeittoa, jotka ovat niille kaikkein keveimpien kantamusten kevytretkeilijöille arkipäivää. Liika askeettisuus ei ole minua varten ja haluan nauttia leiriolosuhteista. Huomioida pitää myös se, että rinkan keventämistä EI SAA KOSKAAN tehdä turvallisuuden kustannuksella!  

Hyvä järjestys rinkan keventämiseen on ensin karsia ja järkeistää olemassa olevaa varustusta. Mieti siis mitä oikeasti tarvitset. Kun turhakkeet on karsittu, ota esiin keittiövaaka ja punnitse jokainen varusteesi ja vaelluksella käyttämäsi vaate. Tämä vie aikaa, mutta on oikeasti todellakin silmiä avaavaa. Kirjoita kaikkien varusteiden painot itsellesi ylös. Varusteet ja niiden painot kannattaa laittaa ylös excel-taulukkoon tai esim. lighterpack.com-palveluun (maksuton, vaatii tunnusten luomisen).  Itse pidän kovasti excelistä, joten minulta varusteet löytyvät itse tekemästäni kategorioittain jaotellusta laskukaavallisesta excel-taulukosta.

Varusteiden punnitseminen ja lukujen näkeminen taulukossa paljastaa armotta varusteidesi painon. 100 g ylimääräistä painoa siellä ja täällä johtaa siihen, että painoa kertyy yllättävän paljon ja usein ihan turhista varusteista. Jos useammasta varusteesta saa viilattua grammoja, voi lopullinen rinkan lähtöpaino ihan helposti pudota useamman kilon, ilman että uusien varusteiden hankkimiseen kuluu ollenkaan rahaa. Muista että helpoin ja halvin tapa keventää rinkan kokonaispainoa on jättää turhat varusteet kotiin! Lopuksi mikäli huomaat, että jokin varuste on auttamatta liian painava tai liikaa tilaa vievää, vaihda se kevyempään, mutta järkevästi. Muista että kaikkea ei tarvitse ja kannata ostaa uutena, käytettynä saa hankittua laadukkaita retkeilyvarusteita. Kevytretkeilijöillä on olemassa Facebookissa myös oma Kevytretkeilijöiden osto- ja myyntipalsta, suosittelen tutustumaan!

Kevytretkeilyssä puhutaan ns. rinkan peruspainosta, joka tarkoittaa rinkan painoa ilman kulutustarvikkeita eli ruokaa, juomaa, retkikeittimen polttoainetta, vessapaperia ja päällä olevia vaatteita. Alle 10 kilon peruspainoa voidaan pitää tavoitteena kevytretkeilijälle ja alle 5 kiloa ultrakevytretkeilijälle. Itse olen päässyt nyt siihen, että rinkkani peruspaino viikon vaelluksella on alle 10 kiloa enkä tavoittelekaan juuri enää keventämistä. Toki mikäli jokin nykyinen varuste tulee tiensä päähän tai rikkoutuu, niin silloin aion hankkia tilalle kevyemmän varusteen, mutta se ei ole itsetarkoitus. Käytän varusteet ensin loppuun asti.

Erityistä huomioita kannattaa kiinnittää vaellusvarusteissa yksittäisiin suurimpiin ja pakollisiin varusteisiin eli majoitteeseen, makuupussiin, makuualustaan ja rinkkaan. Kiinnittämällä huomiota näiden varusteiden painoon ja pakkauskokoon ostohetkellä, saavutat helpoiten huomattavan kevennyksen. Lisäksi kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota vaihtovaatteiden määrään ja vaellusruokaan. Monikäyttöiset varusteet ovat myös erinomainen tapa keventää rinkan painoa.

Kevytretkeilijän rinkan sisältö 7-päiväiselle yöttömän yön vaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistoon kesäkuussa 2023

Olen lähdössä ohjaamaan 11.-17.6.2023 erämaavaellusta Urho Kekkosen kansallispuistoon eräoppaan asemassa yhdessä kollegan kanssa. Kyseessä on siis asiakasvaellus, jolla kuljetaan seitsemän päivän aikana reilut 70 km ja jokainen yö yövytään omissa majoitteissa maastossa.

Seuraavassa oma pakkauslistani kategorioittain ja jokainen varuste punnittuna viikon kestoiselle erämaavaellukselle kesäkuussa 2023. HUOM! Kaikki varusteet on hankittu omalla rahalla eli kyseessä ei ole yhteistyökumppanuutta yhdenkään varustevalmistajan kanssa.

 

VARUSTEET PAINOINEEN

7 päivää, 11.-17.6.2023

Yöttömän yön vaellus

Urho Kekkosen kansallispuisto

PAINO g YÖPYMINEN
1250 Teltta / MSR Hubba NX Solo
26 Maavaate / Polycro-muovi
527 Ilmatäytteinen makuualusta / Exped SynMat Hyperlite LW,
sis. huoltosetin ja täyttöpussin
441 Haitarimakuualusta / Thermarest Z-Lite
1060 Makuupussi / Rab Ascent 500
3304 Yht
PAINO g SÄILYTYS
1280 Rinkka / Osprey Eja 58
166 Kuivapussi x 5 (vessapussi, keitinpussi, ruoka,
hygienia, tekniikka + korjausvälineet)
1446 Yht
PAINO g VAIHTOVAATTEET, LEIRIKENGÄT, SADEVARUSTUS
292 Kevytuntuvatakki / Rab
373 Housut leiriin / Haglöfs Rugged Pants
113 T-paita merinovillaa / Helly Hansen
41 Liner-sukat merinovillaa / Lorpen
36 Paksummat vaellussukat / North Outdoor
56 Tekniset alushousut x 2 / Björn Borg
362 Merinovillakerrasto yöksi (housut North Outdoor,
paita Icebreaker)
29 Yösukat merinovillaa / Sukkamestarit
108 Villasukat
64 Tuubihuivi merinovillaa / Paapii
39 Pipo
50 Sormikkaat, merinovillaa
350 Crocsit (leiri- ja vesistönylityskengät)
201 Poncho / Sea To Summit Ultra-Sil Nano Tarp Poncho
2114 Yht
PAINO g KEITTIÖ
424 Retkikeitin / Primus Lite+
613 Kaasupatruunat 3 x100 g / Jetboil Jetpower
26 Kaasupatruunan jalat
19 Tulukset / Light my Fire
13 Spork / Kupilka 205
179 Nalgene-pullo 1 l (öisin kuumavesipullona)
32 1 l limsapullo
3 Vedenpuhdistustabletit / Katadyn Micropur
26 Talouspaperia
1335 Yht
PAINO g VAELLUSRUOKA + VESI
3908 Ruoka 7 pv + vararuokaa
500 0,5 litraa vettä mukaan lähtiessä
4408 Yht
PAINO g TEKNIIKKA
153 Varavirtalähde / Nitecore NB 10 000 mAh
113 Hätälähetin ja GPS / Garmin Inreach Mini2
14 Latausjohto
280 Yht
PAINO g ENSIAPU
45 Ensiapulaukku / Sea to Summit First Aid Dry Sack 3l
521 Ensiaputarvikkeet
566 Yht
PAINO g HYGIENIA
70 Pyyhe / Sea to Summit Airlite Towel XL
3 Shampoo ja hoitoaine / Sea to Summit Pocket Shampoo
with conditioner -leaves, 12 kpl
35 Käsidesi
446 WC-paperirulla x 5
109 Kosteuspyyhkeet kasvojen ja kropan puhdistamiseen 22 kpl
16 Hammasharja
20 Hammastahna
9 Huulirasva
28 Kampa x 2
1 Hiuslenkit
8 Vanupuikkoja
10 Kasvovoide / LV
13 Aurinkosuojavoide kasvoille / Alga Maris
13 Jalkarasva
71 Henk.koht. lääkkeet
120 Muu henk.koht hygienia ja terveys
972 Yht
PAINO g HUOLTO- JA KORJAUSVÄLINEET
23 Jesaria
43 Korjausteippiä / Ripstop Spinnaker
17 Narua
3 Neuloja, lankaa + merinovillavaatelaastarit x 5
21 Nippusiteitä
5 Hakaneuloja
8 Telttakaaren korjausputki
10 Kestäviä kuminauhoja
130 Yht
PAINO g MUUT VARUSTEET
7 Varatulitikkuaski
77 Puukko / Morakniv mini
2 Korvatulppia 2 paria
25 Hyttyshuppu
20 Puhdistusliina + pussi aurinkolaseille
20 Karabiini x 2
7 Wettex-liina (teltan kuivaukseen)
15 Kestäviä pakastepusseja
12 Ajokortti, pankkikortti, Kela-kortti
72 Heijastavaa narua tuuletus-/kuivatusnaruksi
55 Irtoremmi x 2
57 Turvallisuussuunnitelma, osallistujalista,
eräluvat, saunamaksut
369 Yht
14924 KAIKKI YHTEENSÄ

Rinkan kokonaispaino tulee siis jäämään hieman alle 15 kilon – tämä on oma keveysennätykseni! Ja kun tuota pakattua rinkkaa nyt selkään kokeilee, niin kyllähän se mukavan keveältä tuntuu. Ja tämähän on aloituspaino eli viikon reissulta palatessani rinkan painon pitäisi olla alle 10 kiloa.

Tässä vielä kuvina tarkemmin rinkan sisältöä. Kuvateksteistä löytyy selvennykset kuviin.

Yöpymisvarusteet eli makuupussi, teltta ja makuualustat

Rinkka Osprey Eja58 sekä kuivapussit jo pakattuina. Eriväriset kuivapussit helpottavat varusteiden jaottelua rinkassa. Oikealla olevassa isoimmassa vihreässä kuivapussissa on vaellusruoat päiväpusseissaan. Rinkan hankin alunperin viikonloppureissuja varten, mutta kun olin sen kanssa kulkenut ensin yön yli reissun, sitten neljän päivän vaelluksen, sitten 6-päiväisen kesävaelluksen ja lopulta 7-päiväisen syysvaelluksen Lapissa, niin totesin että tämähän on riittävän iso myös pidemmille vaelluksille.

Vaihtovaatteet rinkkaan, lähinnä merinovaatteita. Kevytuntuvatakki tuo lämpöä tauoille ja leiriin.

Sadesäällä rinkankin peittävä kevyt poncho. Leirikengiksi ja vesistöjen ylityksiin perinteiset crocsit.

Retkikeittiöni. Lämmönkerääjällä varustettu Primus Lite+ -keittimeni on ollut mukana vaelluksillani nyt kolme vuotta. Sen sisälle mahtuu yksi pikkukaasu. Lautasta tai mukia ei ole mukana – syön suoraan kattilasta ja kaakaot juon keittimen 2 dl kokoisesta kannesta. Nalgene-pullo toimii päivisin juomapullona, öisin kuumavesipullona villasukan sisällä.

Viikon vaellusruoat painavat reilun 3,9 kg. Lähes kaikki ruoka herkkuja ja aamiaispuuroja, granolaa ja kiisselijauheita lukuunottamatta on itse kuivattu. Kuvasta puuttuvat vielä Ohut Herkku -ruisleivät ja Koskenlaskija Cheddar -juustot sekä vähän vararuokaa.

Tekniikkaa on tällä vaelluksella mukana vain vähän: Nitecoren varavirtalähde, hätälähettimellä varustettu GPS Garmin InReach Mini 2 ja latausjohto. Yöttömän yön vaelluksella ei tarvita otsalamppua tai telttavaloa. Puhelin kulkee taskussa. Ensiapulaukku on vedenpitävä ja sisältö painaa yli puoli kiloa. Kyseessä on asiakasvaellus eli ensiapuvälineistöä on mukana reilusti enemmän kuin omalla sooloreissulla olisi.

Hygieniavarusteet vaelluksella, kaikki rasvat ym. pikkupulloissa ja minikokoa eli mukana vain sen verran mitä tarvitsen. Vessapaperia on noin paljon siitä syystä, että sairastan kroonista tulehduksellista suolistosairautta (colitis ulcerosa), joka tarkoittaa sitä että vessakäyntejä on paljon enemmän päivän aikana kuin terveen suoliston omaalla henkilöllä.

Huolto- ja korjausvälineitä: spinnuteippiä. jesaria, narua, nippusiteitä, vaatelaastareita, telttakaaren korjausputki ym. Ilmatäytteisem makuualustan oma korjaussetti on alustan suojapussissa kiinni.

Sarjassamme muuta tarpeellista. Korvatulpat ovat aina makuupussin sisätaskussa. Wettex-liina kuivaa märän teltan, 10 m pituinen naru toimii tuuletusnaruna leirissä. Hyttyshuppu on mukana varuiksi, todennäköisesti hyttysiä ei vielä ole. Mukana myös papereita: asiakasvaelluksen turvallisuus- ja reittisunnitelmat, osallistujatiedot, eräluvat ym.                                            

 

Tässä vaatteet ja varusteet, joita ei lasketa rinkan painoon eli ne eivät tule rinkan sisälle. Tässä siis vaatteet, jotka ovat ylläni vaellukselle lähdettäessä, aurinkolasit päässä, vaellussauvat kädessä ja kaulalla roikkuvassa karttalaukussa Urho Kekkosen kansallispuiston kartta sekä kompassi. Puhelin on taskussa.

Tässä rinkka pakattuna, ulkopuolelle jäävät haitarimakuualusta ja crocsit. Varsin hyvin jäi rinkkaan jopa vielä tilaa. Rinkan vieressä huolettomat ja luotettavat Sievin kevytsaappaat, jotka sopivat Lapin maastoihin erinomaisesti. Osa jokien ylityksistä onnistuu myös näillä.

Esimerkkejä vaellusvarusteideni monikäyttöisyydestä

Nalgene – isosuinen 1l juomapullo, joka on päivisin juomapullo ja öisin kuumavesipullo. Kiehautan pulloon illalla litran kiehuvaa vettä, laitan pullon villasukkaan ja makuupussin sisälle jalkopäähän. Pullo lämmittää nukkujaa aamuun asti.

Makuupussin täyttöpussi (Exped Schnozzel PumpBag UL) – vesitiiviillä kuivapussilla täytän ilmatäytteisen makuualusta, säilytän siellä vaellusetappien ajan varavaatteet ja makuupussin, yöllä se muuttuu tyynyksi, kun laitan sen sisälle varavaatteet ja kevytuntuvatakin. Käytän päivällä käytössä ollutta tuubihuivia tyynyliinana pussin päällä, on mukavan tuntuinen.

Haitarimakuualusta – toimii makuualustana ilmatäytteisen alustan alla, pötköttelyalustana lounastauoilla sekä istuinalustana.

Crocsit – leirikengät ja vesistöjenylityskengät yhdessä

Poncho / sadeviitta – riittävän iso poncho menee vaeltaessa myös rinkan päälle, jolloin et tarvitse erikseen rinkan sadesuojaa. Oma pocho taipuu myös tarpiksi narut lisäämällä.

Expedin makuualustan täyttöpussissa kuljetan rinkassa vaihtovaatteet ja makuupussin. Venttiilin ansiosta kaiken ilman saa pussista pois. Toisessa kuvassa kuivapussi vaatteineen on tuubihuibin sisällä ja toimii öisin retkeilijän tyynynä. Kevytuntuvatakki tyynyn sisällä on tärkein pehmike.

Näitä en itse kuljeta vaelluksilla ollenkaan mukana

  • Tiskivälineet -> Kuumennan tilkan vettä kattilassa syömisen jälkeen ja raaputtelen sporkin kanssa ylimääräiset ruoat kattilasta pois.
  • Ruokalautanen ja muki -> Syön suoraan kattilasta, retkikeittimen kansi on juuri sopivakokoinen muki.
  • Makuupussin kompressiopussi -> Makuupussi kulkee nykyään makuualustan täyttöpussissa.
  • Viihdyke eli kirjat ym. -> Ei vaan ole tarvetta, turhaa painoa.
  • Rinkan sadesuoja -> Ponchoni ajaa tämän asian.
  • Deodorantti -> Käytän Nuudin voidedeodoranttia, jonka teho kestää koko vaellusviikon eli laitan tätä kainaloihin ennen vaellukselle lähtöä.
  • Istuinalusta -> Haitarimakuualusta hoitaa tämän viran. Istuinalustana käytän myös ajoittain vedenpitävää Tyvek-retkeilykarttaa.
  • Tyyny -> Tämä siis syntyy mukana olevasta kuivapussista, vaatteista ja tuubihuivista

Kompakti retkikeitin toimii myös ruokalautasena ja mukina. Pikkukaasu mahtuu keittimen sisälle rinkassa, kaasupullon jalat pitävät keittimen paremmin tasapainossa epätasaisella alustalla.

Tässä vielä erilaisia vinkkejä rinkan painon keventämiseen

  • Huomio erityisesti perusvarusteisiin eli telttaan, makuupussiin, makuualustaan, rinkkaan ja retkikeittimeen – hankkiessasi varusteita huomioi etenkin näiden paino ja pakkauskoko!
  • Rinkka kannattaa vaihtaa pienemmäksi ja kevyemmäksi vasta siinä vaiheessa, kun muu varustus ja kompaktimpaa ja kaikki varusteet mahtuvat sisään. Löytyy kilon painoisia rinkkoja, mutta ne on tehty kevyille taakoille ja liian raskaat kuormat on niillä epämiellyttävä kantaa.
  • Jätä ylimääräiset telttakiilat kotiin. Korkeintaan yksi varakiila riittää. Usein telttakiilat ovat myös isoja ja painavia – vaihtamalla kiilat kevyempiin voit säästää grammoja.
  • Teltan maavaatteeksi pohjaa suojaamaan sopii hyvin polycro-materiaalista leikattu teltan pohjan kokoinen kaistale -> erittäin kevyt, pienikokoinen, halpa
  • Vaihtovaatteiden määrästä on usein helppo karsia. Vaeltajalle riittää usein yksi patikoinnin aikana käytettävä vaatekerta, yksi vaihtovaatekerta, jota käytetään leirissä ja nukkuessa sekä muutamat vaihtoalusvaatteet ja sukat sekä sadevarustus.
  • Merinovillaiset vaatteet tuntuvat lämpimiltä märkinäkin eivätkä ne ala haista niin nopeasti kuin keinokuituiset, joten niitä ei tarvitse olla useita vaihtokertoja. Vaatteita tuuletetaan vaelluksen aikana leirissä!
  • Jos sinulla on trangian tyyppinen keitin, jätä toinen kattila kotiin.
  • Titaani on kevyin materiaali kattiloissa ja aterimissa, mutta kallis.
  • Harkitse vedensuodattimen tai vedenpuhdistustablettien hankintaa. Kanna vettä mukana vain sen verran, että pääset turvallisesti seuraavalle vedentankkauspisteelle.
  • Vaihda iso eräpuukko pieneen ja kevyeen, jätä kirves ja saha kotiin kokonaan. Nuotion sytykkeiden teko onnistuu pienelläkin terällä.
  • Kevyt muovikuppi painaa vain murto-osan puisen kuksan tai teräsmukin painosta, samoin muovipullo on huomattavan paljon kevyempi kuin teräksinen juomapullo.
  • Kuivaa itse retkiruokasi ja ota mukaan energiarikasta ruokaa. Paras tapa saada rinkan painoa pienemmäksi ja ruokia pienempään tilaan! Kuivaamalla saadaan useiden kilojen ja litrojen ero tuoreeseen ruokaan verrattuna.
  • Poista ruoista kaikki turha pakkausmateriaali ennen reissua. Koskee myös vessapaperin hylsyjä.
  • Hyvä tuulisuoja ja lämmönkerääjä keittimessä säästävät polttoainetta.
  • Ota mukaan vain pieni ja nopeasti kuivuva retkipyyhe, esim. sideharsokangas on kevyt ja menee pieneen tilaan.
  • Pakkaa kasvo- ja jalkarasvat ja pesuaineet pieniin purkkeihin – ota mukaan vain sen verran mitä tarvitset.

Polycro-muovi kuivuu tässä tuulessa. Polycro on erinomaisen kestävä ja kevyt maavaatteena teltan alla.

 

Lapin yötön yö odottaa!

 

Toivottavasti tämä kirjoitukseni antoi joitakin vinkkejä omankin rinkkasi keventämiseen. Kannattaa ainakin kokeilla – en usko, että tulet katumaan!

Kevytretkeilijöille on Facebookissa myös oma ryhmänsä, josta saa paljon hyviä vinkkejä. Ryhmä löytyy TÄÄLTÄ. Ossi Määttä taas on kirjoittanut erinomaisen aiheeseen perehtyvän Kevytretkeilijän oppaan vuonna 2020, SKS. Kannattaa tutustua!

Minulla yöttömän yön vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa on ihan nurkan takana – lähden nauttimaan ja toivottavasti asiakkaat saavat vaellukselta mukaansa palan Lapin lumoa. Ihanaa on se, että kun rinkka on keveä lähdön hetkellä, niin se on ultrakeveä vaelluksen päättyessä, kun mm. kaikki ruoat on reissussa syöty. Sitä odotellessa!

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!