Valitse sivu

Opastettu vaellus Hirvaan kierroksella (58 km)
Salamajärven kansallispuisto 17.-20.8.2023

 

Tule nauttimaan upeasta suoluonnosta, vanhoista metsistä ja vesistöistä Suomen eteläisimpiin erämaamaisemiin!

Polun Lumo järjestää elokuun puolivälissä 2023 opastetun vaelluksen Hirvaan kierroksella, joka on rengasreitti Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakuntien rajalla sijaitsevassa Salamajärven kansallispuistossa ja sen pohjoispuolen metsiköissä. Vaelluksen kesto on neljä päivää ja vaelluksen aikana kuljetaan rinkka selässä 58 km:n pituinen matka. Vaelluksen oppaana toimii erä- ja luonto-opas (AT) Kati Granroth.

Vaellus sopii jo vaelluskokemusta omaaville, mutta myös vaellusharrastusta aloitteleville, hyvän peruskunnon omaaville henkilöille. Hirvaan kierroksella ei juurikaan ole korkeuseroja, mutta polut ovat kivisiä ja juurakkoisia, joka tekee matkanteosta ajoittain hankalaa ja hidaskulkuista. Vaelluksen aikana kuljetaan myös paljon avosoilla pitkospuita pitkin. Vaelluksen päivämatkat ovat pituudeltaan 10–17 km ja vaellamme rauhalliseen tahtiin säännöllisesti taukoja pitäen.

Vaelluksen kaksi ensimmäistä yötä yövytään teltoissa tupien vieressä ja kolmantena yönä on mahdollisuus majoittua joko vuokratuvassa tai teltassa. Vaelluksen lähtö- ja päätepaikkana toimii Koirasalmen luontotupa ja kuljemme Hirvaan kierroksen myötäpäivään. Vaellus on päihteetön.

VAELLUKSEN PÄIVÄETAPIT JA VARUSTEET

1. vaelluspäivä / To 17.8. Koirasalmen luontotupa – Sysilampi 10,6 km

Aloitamme vaelluksen Koirasalmen luontotuvan edustalta (osoite Koirasalmentie 1220, Kivijärvi) klo 11. Yövymme ensimmäisen vaelluspäivän päätteeksi teltoissa Sysilammen vuokra- ja autiotupien läheisyydessä. Sysilammella on kaivo, nuotiopaikka ja käymälä sekä uintimahdollisuus.

 2. vaelluspäivä / Pe 18.8. Sysilampi – Valvatti 15,5 km

Yövymme toisen yön Valvatin ihastuttavan autiotuvan pihamaalla teltoissa. Valvatissa on kaivo, nuotiopaikka ja käymälä. Pihapiirissä sijaitsee myös sauna, jossa on mahdollisuus saunoa vaelluspäivän päätteeksi.

3. vaelluspäivä / La 19.8. Valvatti – Pieni Sääksjärvi 14,4 km

Vaellusryhmällemme on varattu kolmanneksi yöksi Pieni Sääksjärven rannassa sijaitseva vuonna 2020 valmistunut vuokratupa sekä rantasauna, jossa saunomme kolmannen vaelluspäivän pölyt pois. Lisäksi vuokratuvan pihamaalla on porakaivo ja käymälä. Varaustuvassa on makuupaikka kuudelle henkilölle (paikat varataan vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä) ja pihamaalla on paikkoja teltassa yöpyville.

4. vaelluspäivä / Su 20.8. Pieni Sääksjärvi – Koirasalmen luontotupa 17,4 km
Viimeinen vaelluspäivä on koko vaelluksen pisin, joten lähdemme liikkeelle varhain aamulla. Koirasalmen luontotuvalle saapumisen jälkeen (n. klo 16) vaellusryhmällemme on varattu tunnin saunavuoro Koirasalmen luontotuvan ihanassa rantasaunassa, jonka yhteydessä on myös uintipaikka.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

 

Vaellukselle osallistujalla tulee olla mukana rinkka, jossa kantaa neljän päivän varusteet (ruoat, majoite, yöpymisvarusteet, retkikeitin, vaihtovaatteet, sadevarusteet ja muut tarvittavat varusteet). Vettä saa reitin varrella olevista kaivoista ja katetusta lähteestä. Koirasalmen luontotuvalta löytyy vesipiste ja jokaisen yöpymispaikan yhteydessä on kaivo. Osallistuja saa vaellukselle ilmoittautumisen yhteydessä oppaalta reittikuvauksen ja varustelistan pakkaamista varten. Oppaalta on myös mahdollista vuokrata pientä korvausta vastaan joitakin vaellusvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeittimiä ja makuualustoja.

Vaellusryhmälle perustetaan ennen vaellusta oma WhatsApp -ryhmä keskusteluja, kysymyksiä ja vaellukselle valmistautumista varten. Ryhmän kautta on mahdollista sopia esimerkiksi kimppakyydeistä Koirasalmen luontotuvalle.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Koirasalmen luontotuvan ja  Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Polun Lumolla on yhteistyösopimus Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa ja se noudattaa toiminnassaan kestävän luontomatkailun periaatteita.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ

4-10 hlö + 1 opas 

Vaellus toteutetaan, mikäli vaellukselle ilmoittautuu vähintään neljä osallistujaa. Vaellukselle lähtijöiden ikäraja on 15 vuotta. Alle 18-vuotiaat vanhemman seurassa tai vanhempien kirjallisella luvalla.

 

HINTA

290 €/hlö (sis. alv 24 %)

Ilmoittautumisen jälkeen maksetaan ennakkomaksu 50 € (sis. alv 24 %), loppumaksu 240 € (sis. alv 24 %) laskutetaan 2 vk ennen vaelluksen alkua. 

VAELLUKSEN HINTAAN SISÄLTYY

 • Eräoppaan palvelut ennen vaellusta (etänä) ja vaelluksen aikana (neljä päivää)
 • Valmiiksi suunniteltu vaellusaikataulu, reittisuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma
 • Eräoppaalla mukana oleva turvavarustus: kattava ensiapuvarustus, kohteen kartta, kompassi ja GPS
 • Varusteluettelo mukaan tarvittavista vaellusvarusteista, neuvoja ja vinkkejä vaellusruokien valintaan
 • Saunominen Valvatin saunassa toisen vaelluspäivän päätteeksi
 • Yöpymismahdollisuus Pieni Sääksjärven tuvassa ja saunominen rantasaunassa kolmannen vaelluspäivän päätteeksi
 • Saunavuoro Koirasalmen luontotuvalla vaelluksen päätyttyä
 • Vaellusryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jossa on mahdollista keskustella vaellukseen liittyvistä asioista oppaan ja muiden osallistujien kanssa
 • Järjestäjän vastuuvakuutus
 • Metsähallituksen asiakaskohtaiset retkeilyrakenteiden käyttömaksut

VAELLUKSELLE OSALLISTUJAN TULEE HUOLEHTIA SEURAAVISTA ASIOISTA ITSE

 • Vaellukselle osallistujat vastaavat itse omalla kustannuksellaan kuljetuksistaan vaelluksen lähtöpaikkaan ja sieltä pois sekä mahdollisista majoituksista kohteessa ennen ja/tai jälkeen vaelluksen. Omakustanteista majoitusta ennen ja/tai jälkeen vaelluksen voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com, p. 040 9398147). 
 • Vaellukselle vaadittavat varusteet, kuten rinkka, majoite, retkiruoat ja -keitin, vaellusvaatteet ja -kengät, makuupussi ja makuualusta (oppaalta mahdollista vuokrata joitakin vaellusvarusteita, kysy lisää!). Saat tarkan vaellusvarustelistan oppaalta ilmoittautumisen jälkeen.
 • Osallistujilla tulee olla vaelluksen aikana voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkavakuutus.
 • Huomioithan, että vaelluksemme on päihteetön!

ILMOITTAUTUMINEN

Vaellukselle ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta:

https://forms.gle/17FoWaQBcs86umfS8

Vastaathan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin kohtiin huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeella kysytään myös osallistujan terveydentilaa, jotta opas saa tarvittavat tiedot turvallisen vaelluksen järjestämistä varten.

Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisaika päättyy 3.8.2023.

PERUUTUSEHDOT

Mikäli vaellukselle ilmoittautunut asiakas ei pysty osallistumaan vaellukselle, tulee asiakkaan peruuttaa hänelle varattu paikka. Peruuttamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti sähköpostilla ([email protected]) viimeistään 30 vuorokautta ennen vaelluksen alkamista. 

 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa 30 vrk tai enemmän, peritään varauksesta toimituskulut. Toimituskulujen suuruus on 20 € (sis. alv. 24 %).
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 30 vrk, mutta vähintään 7 vrk, peritään 50 % vaelluksen hinnasta.
 • Jos peruutus tehdään, kun vaelluksen alkamiseen on aikaa alle 7 vrk, peritään vaelluksen koko hinta.
 • Vaelluksen keskeyttäminen ei oikeuta hyvitykseen.
 • Jos vaelluksen opas joutuu keskeyttämään vaelluksen yksittäisen asiakkaan kohdalla johtuen tämän omasta toiminnasta, käytöksestä tai turvallisuudesta, maksua ei palauteta.
 • Jos vaellus joudutaan keskeyttämään ylivoimaisen esteen (Force majeure) kuten sään tms. takia, ei se oikeuta hyvitykseen. Varmista vakuutusyhtiöstäsi korvauksen saanti tallaisissa tilanteissa.
 • Mikäli sairastuminen estää osallistumisesi vaellukselle, hae korvausta vakuutusyhtiöstäsi (matkavakuutus).

Jos vaellusta ei pystytä järjestämään esim. liian vähäisen osallistujamäärän takia, palautetaan koko maksu asiakkaalle. Vaelluksen peruutusehdot ovat voimassa toistaiseksi.

 

KYSY LISÄTIETOJA:

[email protected]

puh. 050 521 1704